fbpx

Amikor nincs elég csapadék

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 20.

Mintegy 212 millió forint támogatást nyert a SeqOmics Kft. projektje, mely a csapadék hiányában kialakuló aszályos időszakok hatásait csökkentő megoldásokon dolgozik, és a vetőmagoknál és a palántáknál egyaránt alkalmazható lenne.

 

Az aszályos időszakok száma és intenzitása drámaian emelkedik

Az előrejelzések szerint Magyarországon a nyarak egyre melegebbek és hosszabbak lesznek. A csökkenő nyári csapadék mennyisége mind gyakrabban okoz vízhiányos időszakokat.

A kedvezőtlen hatások okozta veszteségek mérséklésére, megelőzésére elsősorban a klimatikus szélsőségeknek jobban ellenálló növényfajták nemesítése, valamint új termesztéstechnológiai eljárások alkalmazása adhat választ.

 

Mezőgazdaság, csapadék, talaj
Az előrejelzések szerint a nyarak egyre melegebbek és hosszabbak lesznek, mezőgazdasági szempontból a csapadék mennyiségén van a hangsúly (Fotó: Horizont Média Archívum)

 

A stressz-folyamatok kezelésében a talajlakó mikroorganizmusok lehetnek a megoldás

A talaj baktériumai és algái szoros interakcióban vannak a növényekkel, melyek közül számos kapcsolat kölcsönösen hasznos. A növények gyökérzetének, illetve a gyökér környezetének mikrobiális közössége alapvető hatással van a csírázás minőségére, a tápanyagok felvételére, a termés mennyiségére vagy akár a kórokozókkal és az abiotikus tényezőkkel szembeni növényi ellenálló-képességre is.

Egyes mikroorganizmusokkal történő kezelések hatására a gyökérszerkezet megváltozik, az átlagos gyökérhosszúság megnő. Az így bekövetkezett gyökérfelület-növekedés hozzájárul a növény hatékonyabb víz- és tápanyag-felvételéhez. A megfelelően kezelt növények a csapadékhiány ellenére is akár a normálishoz közeli fejlődést mutathatnak, így végső soron a terméskiesés mérséklődik.

 

A projekt

A mórahalmi székhelyű vállalkozás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán nyert. Az innovációs projekt megvalósítása most májusban indult be, és 2024 áprilisáig tart, összköltségvetése 307 millió forint.

A projekt címe: Kombinált rizoszféra-diagnosztika és növény-specifikus mikrobiológiai gyökérkolonizáló termékcsalád fejlesztése és piacra vitele stressztűrés maximalizálásra.

A projekt célja: szántóföldi és kertészeti növénykultúrákban használható, szárazságstressz-tűrés és terméshozam növelésére alkalmas mikrobiális – talajalga és baktérium keverékeken alapuló – gyökérkolonizáló vetőmagbevonat-készítmények előállítása. A készítményeket a szántóföldi kultúrák esetében már a vetéskor – a vetőmag felületére felvitt bevonatként -, szabadföldi kertészeti kultúráknál a palánta előállítás során, a termesztőközegen keresztül lehet alkalmazni. A készítményeket talaj- és növénytípusokra specifikusan tervezik.

 

Mezőgazdaság, csapadék, talaj
A projekt készítményeit talaj- és növénytípusokra specifikusan tervezik, egyik fő jellemző a csapadék felvétele (Fotó: Horizont Média Archívum)

 

A magyar magántulajdonban lévő SeqOmics Kft.

2009-ben alakult a cég, hogy Kelet-Közép-Európában az elsők között vezesse be a genomikában csúcstechnológiának számító újgenerációs szekvenálási szolgáltatást. A vállalkozás az egyedi, szekvenáláson alapuló kutatási-fejlesztési projektek mellett diagnosztikai szolgáltatásokat is elindított az állategészségügy és az élelmiszer-biztonság területén.

 

Forrás: MTI