fbpx

A rizs, ami a miénk

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 20.

Már az unióban jegyzett rizsünk is van: a hét első felében a „nagykun rizs” megnevezés felkerült az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára, azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyek neve védelemben részesül az Európai Unióban.

 

Mezőgazdaság, rizs
Megleptük a világot, Európát hódítja a magyar rizs (Fotó: Nagykun 2000 Zrt.)

 

Az eAmbrosia adatbázis

A bizottsági döntésnek megfelelően a nagykun rizs bekerült az unióban már oltalom alatt álló 1550 élelmiszertermék nyilvántartásába.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő és védelemben részesülnek az Európai Unióban.

 

A nagykun rizs

Ez a mezőgazdasági termék magas koncentrációban tartalmaz fontos mikroelemeket, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Nagykunság északi részén termesztik, és a térség talajához és éghajlatához kiválóan alkalmazkodott fajtákból nemesítéssel állították elő.

A termesztéstechnológiát segíti, hogy a térségben fekvő szántóföldeket csatornák határolják, amelyek a Hortobágy-Berettyó folyó vizéből nyerik a vizet, így biztosított a rizsföldek öntözése.

A termesztés kapcsán komoly szaktudás halmozódott fel a térségben, aminek köszönhetően számos technikai megoldás született, segítve a termőföld gondos és szakszerű előkészítését, a tápanyagellátást, a fajták gondozását és megfelelő kiválasztását, a betegségek elleni hatékony védekezést, a megfelelő árasztási technikák megfelelő időben történő alkalmazását, valamint a betakarítási folyamatot.

 

Mezőgazdaság, rizs
A nagykun rizs a térség talajához és éghajlatához kiválóan alkalmazkodó, nemesített fajta (Fotó: Nagykun 2000 Zrt.)

 

A földrajzi árujelző előnye

A cím használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet megfelelő marketing támogatással. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexportnak több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek teszik ki, amelyek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező cikkeké.

A hónap elején a „Nagykunsági szilvapálinka” kapta meg az uniós oltalmat.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc