fbpx

Nagy üzlet a horror Lengyelországban

Írta: Kohout ZoltánSzerkesztőség - 2019 január 29.

Szörnyű állapotban lévő állatokat vonszolnak a teherautótól a vágóhídig egy lengyelországi feldolgozóban – a minden szabálynak ellentmondó állapotokat egy rejtett kamerás felvétel leplezte le az 1,5 milliárd dolláros kivitelt produkáló országban…

sertés

Vonszolják, lepapírozzák, eltüntetik

A Mazóviai vajdaság egyik vágóhídjánál készült megrázó felvételekből kiadós botrány kezd kialakulni, miután az oda több hétre betelepült riporter által rögzített tények alighanem cáfolhatatlanok. A súlyosan beteg tehenek többsége állni is alig bír, saját lábukon el se bírnak jutni a szállításhoz használt teherautóktól a vágóhídig, ezért a dolgozók szarvuknál és lábaiknál kötözve vonszolják őket.

Az EU egyik legnagyobb húsexportőreként ismert, évente 1,5 milliárd dollár értékű marhahúst kiszállító lengyelországi eljárás állatvédelmi és természetesen állatorvosi szempontból is durva, hiszen a zömmel éjszaka végzett feldolgozásnál nincs is jelen állatorvos; a riporter szerint a vágóhíd emberei döntik el, melyik állat és melyik nem alkalmas emberi fogyasztásra, és hogy melyiket vágják le.

A riportok alapján állatorvos csak reggelente érkezett a helyszínre, és bár lepapírozták a komoly ellenőrzést, már csak a levágott állatok testét vizsgálta meg, de azt sem mindig, és nem is túl alaposan (EU-s előírás, hogy az állatorvosnak a teljes folyamat idején jelen kell lennie a vágóhídnál).

A beteg (fekélyes, fertőző) testrészeket és tumorokat a vágóhíd dolgozói egyszerűen eltüntetik a telepről – csakhogy ezután az ott levágott állatok húsának 80%-a megy kivitelre…!

Így nyolcszoros a profit

Az ottani sajtó nem tartja egyedülállónak a mazóviait. A télen már börtönre ítéltek egy lodzi vágóhíd-tulajdonost, aki hasonló bűncselekményt követett el, és hatóságok jelenleg is vizsgálódnak egy észak-lengyelországi vágóhídnál. A sajtóleleplezések és a hatósági eljárások persze inkább csak mennek a jelenség után.

Akkora üzlet a horrorvágóhidak – és sajnos az egész élelmiszerláncon, sokszor az éttermekig végig tapasztalható szabálytalanságok – haszna, hogy a visszaszorításuk nem könnyű. A lengyel sajtó szerint egy beteg tehén akár ötször-hatszor is kevesebbe kerül, mint egy egészséges. Beteg állatok levágásával, a szabályok kikerülésével a vágóhidak tulajdonosai megsokszorozhatják bevételeiket, s akár nyolcszoros profittal is zárhatnak egy évet…

(forrás: 444.hu, Guardian, TVN24)