fbpx

Több tízmillió adat: a Nébih keresi a gazdákat az eGN miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 21.

Lejárt a határidő, mostantól a Nébih fogja megkeresni az eGN-ben – az elektronikus Gazdálkodási Naplóba történt adatrögzítésben – érintett gazdákat az adategyeztetés miatt.

Bő 100 ezer gazdaság több 10 millió adattal

Február 15. éjféllel vége a gazdálkodási naplók feltöltésének a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eGN rendszerében. Több mint 100 ezer gazdálkodó több mint 10 milliónyi adatot rögzített a rendszerben határidőre. A következő napokban a hivatal egyedileg, elektronikus úton keresi meg azokat az érintetteket, akiknél a beadott adatok alapján további adategyeztetésre van szükség a 2023. évi gazdálkodási naplóval kapcsolatban. Az eGN-ben történő ellenőrzésére március 14-ig lesz lehetőség.

Kiemelten fontos!

A Nébih jelenleg az eGN-be beérkezett adatok elemzését végzi. Ezt követően – a következő napokban – elektronikus levélben megkeresi azokat a gazdálkodókat, akiknél további adategyeztetésre van szükség. Az érintetteket arra kéri majd a hivatal, hogy lépjenek be a rendszerbe, és ellenőrizzék a gazdálkodási naplójukban szereplő adatokat, az esetleges hiányosságokat pedig pótolják. Kiemelten fontos, hogy a választott támogatási programnak megfelelő adatok szerepeljenek az adatbázisban, például a támogatási jogcímek, míg az AKG és az ÖKO programok esetén tápanyag-gazdálkodási terv és megfelelően kitöltött permetezési napló is legyen feltöltve a rendszerben. Utóbbi kötelezettség az AÖP programok esetén is érvényes. Lényeges, hogy adategyeztetésre csak azoknál van szükség, akikkel a Nébih e-mail útján felveszi a kapcsolatot. Esetükben az egyeztetésre 2024. március 14. éjfélig lesz lehetőség. Akihez pedig a héten nem érkezik ilyen megkeresés, azoknak nem szükséges jelentkezniük a hivatalnál.

Új a rendszer, köszöni, és türelmet kér a Nébih

Összetett és új rendszer lévén, az eGN rendszer bevezetése során is előfordultak sajnálatos hibák, nehézségek. A Nébih ezúton is köszöni az érintettek türelmét, megértését, valamint a számos visszajelzést és kérdést, mellyel segítették a munkát és a rendszer továbbfejlesztését. Összegzésként elmondható, hogy az érintettek 93%-a teljesítette határidőre a jogszabály által előírt adatszolgáltatási kötelezettséget. Több mint 100 ezer gazdálkodó adata érkezett a rendszerbe, akik az érintett két gazdálkodási évre mintegy 150 ezer naplót hoztak létre. Több mint 4 millió agrotechnikai műveletet, csaknem 2,7 millió növényvédelmi kezelést és 1,1 millió tápanyag-utánpótlási adatot fogadott a rendszer. Az eGN fejlesztése folytatódik.