fbpx

Írország elönti a lehetőségek országát tejjel, Baileys-zel

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 20.

Az ír vaj, a híres whiskey-s és tejszínes likőr, a tej és más tejtermékek USA-ba irányuló exportja elképesztő üzemben nő.

Az Egyesült Államok – bár az orosz és kínai propaganda igyekszik az ellenkezőjét sulykolni – még mindig a „lehetőségek földje” az exportálni kívánó gazdaságok szemében. Írország, az ír mezőgazdasági élelmiszeripari cégek számára az USA Írország legnagyobb agrár-élelmiszeripari exportpiaca Európán kívül, és az ország második legnagyobb piaca általánosságban. 2022-ben hatalmas, 1,7 milliárd eurós export lépett utazott át az Atlanti-óceánon, ami Írország 19 milliárd eurós agrár-élelmiszeripari exportjának jelentős része. Az elmúlt öt évben mind a két országba irányuló élelmiszerexport volumene, mind értéke tovább nőtt. A növekedés üteme azonban gyorsabb volt az Egyesült Államok irányába: egy év alatt 33%-kal. Elemzők a megugrást a tejtermékek és italok exportjának 2022-es jelentős növekedésével magyarázták, mivel Írország agrár-élelmiszeripari exportjának oroszlánrészét a két legnagyobb agrár-élelmiszer kategória képviseli.

Az elmúlt év teljes kereskedelmi adatai azt mutatják, hogy az ír tejtermékek USA-ba irányuló exportja összesen további 230 millió eurót tett ki (52%-os növekedés), míg az italok exportja 172 millió euróval nőtt, ami 26%-os növekedés. A kivitelben igen sok a prémium termék: Jameson whiskyt, Baileys krémlikőrt, Kerrygold vaj (ami a jobb hazai áruházláncokban is kapható).