fbpx

A lordok döntik el, mehet-e az élőállat-szállítás

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 22.

Bár 4 éve nem hagyta el vágásra, hizlalásra szánt állat Angliát, most a Lordok Háza elé került az ilyen célú exportot teljesen megtiltó jogszabály. Az EU legnagyobb élőállat-exportőrei nem rajonganak az ilyen ötletekért. Új-Zéland tavaly vezette be ezt, felkészül Ausztrália.

élőállat szállítás
Fotó: Jo-Anne McArthur, We Animals Media

Nem nagyon lelkesednek érte

Nagy-Britanniában a vágásra és hizlalásra szánt élő állatok Nagy-Britanniából történő kivitelét megszüntető jogszabály most a Lordok Háza elé kerül további vizsgálatra. Az állatjóléti (az állatállomány-exportot érintő) törvényjavaslat célja az volt, hogy betiltsák az élő állatok, köztük a szarvasmarhák, juhok és sertések kivitelét. A brit kormány szerint az állatokat csak szükség, illetve speciális igények esetén (tenyésztés, versenyzés, sport stb.) szabad szállítani, és törekedni kell a távolságok minimalizálására, hogy ne okozzanak szükségtelen stresszt és sérülést az állatoknak.

Miközben az élőállat-szállítások korlátozásáért, tiltásáért már 50 éve küzdenek az állatvédők, az intézkedés nem vált ki osztatlan lelkesedést az angliai állattartók között. Több mezőgazdasági szervezet arra figyelmeztet, hogy az élőexportra vonatkozó jelentős szabályozási változások jelentős hatással lehetnek az Egyesült Királyság élelmiszer-ellátási láncára. A Walesi Farmers’ Union (FUW) például azt mondja, az éles kiviteli tilalom elvághat egy alapvető mentőövet a juhtermelők számára.

Kamera, ammóniamérés és rövidebb táv kell

Az Európai Parlament 2022-ben szigorította az állatszállítást. Egyes képviselők azt szeretnék, ha például az állatszállító járműveket videokamerákkal szerelnék fel, különösen a be- és kirakodás figyelésére. Terv, hogy a járművek hőmérsékletét, páratartalmát és ammóniakoncentrációját is rögzíteni fogják, és a szállítást csak akkor engedélyeznék, ha az előre jelzett külső hőmérséklet 5 és 30 Celsius-fok között van. Portugália, Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Románia és Spanyolország azonban ellenzik az élő állatok EU-ból harmadik országokba történő szállításának betiltását. Elsősorban természetesen gazdasági okokra hivatkoznak, hiszen az EU állattartási szektora óriási versenyben van, és érveik szerint az állatszállítás a mezőgazdasági piacok normális működésének alapja.

Tiltás nélküli tiltás

A tiltást csak öt állam (Németország, Belgium, Dánia, Svédország és Hollandia) támogatta 2022-ben: ők megszavazták az élő állatok harmadik országokba történő bizonyos távolsági szállításának betiltását. A németek például hivatalosan nem tiltják az élőállat-szállítás, de nem ad ki állat-egészségügyi bizonyítványt tenyészmarhák exportjára. Ez addig érvényes, amíg az exportőrök nem bizonyítják, hogy a tranzitban lévő ellátási helyek és szükség esetén harmadik országok alkalmasak az érintett állatfajok megfelelő és állatjóléti szempontú elhelyezésére és gondozására. Ez valójában mégiscsak egyfajta szigorú korlátozás, mert ilyen bizonyítékot még nem sikerült elérni.

A világ más részein Új-Zéland tavaly betiltotta az élő exportot, Ausztrália pedig kötelezettséget vállalt az export fokozatos megszüntetésére. Az Egyesült Királyságot utoljára élő export 2020. december 31-én hagyta el.