fbpx

Nagy a visszaesés az élőmarha-kereskedelemben

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 20.

Nemcsak a vágások száma csökkent jelentősen tavaly, de a külkereskedelemben is nagyot romlott a mérleg: sokkal többet hoztunk be, mint amennyit sikerült külföldi piacokon eladni…

Élőmarha- és marhahús-kereskedelem

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint tavaly decemberig a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve csaknem 10 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása 10, a bikáké 12 százalékkal volt kevesebb – egyedül az üszőké nőtt, de az is csak 5 százalékkal.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 2023 január–októberében 14 százalékkal maradt el a 2022 azonos időszakitól. A főbb partnerek továbbra is Horvátország, Ausztria, Koszovó, Törökország és Olaszország voltak. Ám közben az élőmarha-import majdnem harmadával nőtt. Az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Ausztriából és Németországból származott. A marhahúsexport mennyisége 17 százalékkal, értéke 19 százalékkal csökkent. A marhahúsimport volumene 13 százalékkal, értéke 5 százalékkal esett vissza a megfigyelt periódusban.

szarvasmarha

USA, Brazília

Nincs sokkal több derűlátás az egyik legnagyobb marhahústermelőnél: az USA marhahústermelése 2,4 százalékkal csökkenhet 2024 első negyedévében a 2023. január–márciusihoz képest. Részben ezért az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 23 és a vágótehén árának 21 százalékos emelkedésére számítanak, viszont a belső fogyasztás 3, a marhahúsexport csaknem 8 százalékkal lehet kevesebb, míg a marhahúsimport 2 százalékkal növekedhet. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahústermelése 5 százalékkal, borjúhústermelése 11 százalékkal csökkent 2023 január–novemberében a 2022-es év azonos időszakához mérten. A szarvasmarhák vágása 4,3 százalékkal mérséklődött, a vágóállatok élősúlya nem változott számottevően.

Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve közel 15 százalékkal esett vissza 2023 decemberében az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 2 millió 290 ezer tonna volt 2023-ban, ami 1,2 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.