fbpx

Letarolja a világot a brazil húsipari gigacég

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 06.

Négyszeresére növeli baromfiipari jelenlétét az arab világban; 41 milliárd forintnyi tiszta profitot termel egy negyedév alatt, és megháromszorozza a szarvasmarha-feldolgozást legújabb gyárában a brazil JBS, a világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalata.

marha sertés csirke húsfeldolozás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Napi 3600 marha a vágóhídon

A nyári tűzkatasztrófa után újraindította működését a brazil JBS, a világ legnagyobb marha-, sertés- és baromfi-húsfeldolgozó cége. Az üzem jelenleg napi 600 szarvasmarhát dolgoz fel, a tervek szerint a teljesítmény a következő hetekben ez 1800-ra nő, majd napi 3600 szarvasmarhával Latin-Amerika legnagyobb marhahús-üzeme lesz, két műszakban, 3000 dolgozóval. A korábbi kapacitásánál 2,4-szer több kibocsátása agresszíven keresi az arab export lehetőségét, ezért más nemzetközi piacok mellett elsődleges kritérium a halal-feldolgozásra való képesség is.

Hajmeresztő számok

A J&F, a JBS SA élelmiszer-feldolgozó anyavállalata egyébként évek óta intenzív terjeszkedésben van az arab világban. Ebben a gazdasági értelemben is súlyosan elhibázott orosz háború is segíti a dél-amerikai óriást. Az egyik új, szaúd-arábiai üzemükben a JBS évi 40 000 tonnára növeli a feldolgozott csirketermékek mennyiségét, ami négyszerese a jelenlegi szintnek. Az előbbiek mellett Brazília a muszlim étrendi követelmények szerint előállított halal húsok világelső exportőre, a bolygó leghatékonyabb húsexportőreinek egyike.

A JBS-t jellemző adatok általában is hajmeresztőek európai/magyar szemmel. A brazil nemzeti össztermék bő 2 százalékát ez a mammutcég termeli meg. csak az idei 3. negyedévi nettó nyereségük elérte az 573 millió reált (majdnem 40 milliárd forintot).