fbpx

A háború helyet csinál a brazil baromfinak a világban

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 25.

Egy év alatt két rekordot megdöntött a brazil baromfiágazat. Egyrészt a jelek szerint sikerrel hódítják el az orosz háborútól sújtott ukránok világpiaci pozícióit. Másrészt viszont a hihetetlen mértékű tojásfogyasztással a belföldi piac is izmosodik.

Kielégíti a felszabaduló igényt

Az USDA egy friss baromfi- és állattenyésztési jelentése szerint Brazília (és egyébként Törökország is ) idén „figyelembe veszi” Ukrajna baromfitenyésztési ügyfelei igényeit. Ez az udvarias megfogalmazás ugyanazt jelenti, amit India fogalmazott meg áprilisban: kész átvenni a saját háborújától lefoglalt oroszok és az agressziót terheit nyögő ukránok helyét a világ gabonaellátásában. Vagyis piaci helyezkedést, aminek keretében Brazília jelentősen növeli a termelést, hogy kielégítse az Ukrajna húsexportjának megszűnése miatt felszabaduló globális keresletet. Ezzel a dél-amerikai óriásállam eléri a világ baromfihús nemzetközi kereskedelmének csaknem 35 százalékát. Ez idén újabb 250 ezer tonnás termelésbővülést jelent a tavalyi 14,5 millió tonnához mérten.

tojás

Sokkal több tojást esznek

Közben a brazil hazai fogyasztás is ad munkát a tojástermelőknek: az egy főre jutó tojásfogyasztás majdnem 36 százalékkal nőtt 2016 óta. Ez ma évente és fejenként 257 darab, míg 2016-ban még csak 190 volt. Az ágazat 54 973 milliárd darabot gyártott, és ennek 99,54 százaléka hazai vásárlóhoz került. Persze ott sincs kolbászból a gazdák kerítése: a szójabab ára több mint 140, a kukorica 200 százalékot drágult 2021 óta.

(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)