fbpx

Versenyben maradni – párbeszéd indul a génszerkesztésről

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 25.

Új, társadalmi párbeszéden és szakmai együttműködéseken alapuló programot indít az Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiáért Egyesület. A cél, hogy a hazai precíziós növénynemesítés kérdésében hazánk ne maradjon ki a globális folyamatokból.

növénytermesztés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Kutatjuk, de nem alkalmazzuk

Az egyesület nemrég megválasztott elnöke szerint a tudomány gyors fejlődésében a biotechnológia szakterülete sem kivétel. Minden olyan országnak, amely része akar maradni a globális versenynek, követnie és minősítenie kell az évről-évre felmerülő új technológiai lehetőségeket, amiket szakmai és társadalmi konszenzus esetén alkalmazhat saját gazdasági fejlődése érdekében – mondja Rádi Feríz. Az elnök rámutatott, hogy bár a precíziós növénynemesítés kutatási szinten van a hazai gazdaságban, a köztermesztésben nem alkalmazzuk. Az Európai Unióban is napirenden van a kérdés, így itthon is beszélni kell róla. A precíziós nemesítés ugyanis mind az élelmiszertermelés gazdasági vonatkozásában, mint a környezetvédelem szempontjából lehetőségeket rejthet.

Előnyök

Az elnök azzal is érvelt – tudósít a Vetőmag Szövetség szakfolyóiratának idei első száma –, hogy a precíziós génszerkesztéses kezelés a humángyógyászatban már elfogadott és előnyös. A célszerűen, biztonságosan és hatékonyan alkalmazható biotechnológiai innovációk megoldást jelenthetnek a mezőgazdasági produktivitás fejlődése és a környezetvédelem közös céljainak eléréséhez. „Hiszünk abban, hogy a fenntartható, zöld Magyarország csak széleskörű szakmai és társadalmi összefogással valósítható meg, a biotechnológia és a környezetvédelem közös erőfeszítéseinek eredményeképpen” – hangsúlyozta a szakember.

növénytermesztés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

 

Ismeretterjesztés, kapcsolatépítés

Az egyesület ezért ismeretterjesztő előadásokat, tudományos rendezvényeket szervez a jövőben. Ezen kívül építi kapcsolatait az oktatási intézményekkel, kutatóintézetekkel, környezetvédelmi, agrárszakmai szervezetekkel és a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozásokkal. A hatékonyabb működés érdekében a tagjai számát is növelné, a szervezet várja kutatók, diákok, és az érdekelt cégek képviselőit.

(forrás: Vetőmag)