fbpx

Rosszkedvű a kínai sertéstartó, ez örömhír Európának

Írta: - 2021 szeptember 07.

Június óta erősen romlik a sertéstartási kedv Kínában, és ez lényegesen kihat a jövő évi termelési potenciálra. Az ottani hanyatlás számunkra azt jelenti, hogy az átvételi árak mélyrepülésének tartósan vége. A 2019/2020-ban tapasztalt aranyélet azonban már nem jön vissza a mezőgazdaságba.

 

vágóhíd
A magyar sertés is keresettebb lesz 2022-ben (fotó: Horizont Média)

 

Árzuhanás Kínában is

2022-ben 5 százalékkal kevesebb koca állhat termelésben Kínában az elemzők szerint. Ennek okaként az alacsonyabb sertésátvételi árakat és a 2021-ben újra megjelenő sertéspestist nevezték meg. 2019 novemberében az élő sertés kilónként még csaknem 1800 forintot ért, de az 1700 forintos szintet azóta is folyamatosan ostromolta egészen 2021 márciusáig. Mint az a lenti ábrán látható, a termelés idén júniustól veszteségesnek bizonyul a kínai sertéstartók számára. A mélypontot június 22-én érte el a kínai élő sertés ára, amikoris kilónként 600 forintot fizettek a disznóért.

 

kíniai sertésárak
Kínai sertésátvételi árak és az önköltség alakulása (Forrás: USDA)

 

Ezért ment el a kedvük

Az árcsökkenés legfőbb oka, hogy Kína öt legnagyobb sertéstenyésztő tartományából háromban (Henan, Szecsuán és Shandong) ismét felbukkant az afrikai sertéspestis (itt írtunk róla). Henanban hatalmas árvíz is volt, ami 15 ezer (!) sertéstelepet pusztított el, csaknem 250 ezer állat veszett oda. A piaci hangulat és sertésvágás gyorsulása éppen a nyári hónapokra vált a legnyomasztóbbá, amikor egyébként is a legkisebb a fogyasztás. A túlkínálat párosulása a kis kereslettel tovább nyomta lefelé az árakat, ami csak rontott a termelési kedven. Meglódultak a kivágások és lassult a malacvásárlás.

A kormányzat persze igyekszik a készletek kivonásával és támogatásokkal befolyásolni az árakat. Amikor a disznó átvételi ára és a takarmány ára 6:1 arányban áll egymással, nyereségesnek ítélik a gazdálkodást. Amikor ez az arány 5:1-re szűkül, megkezdik a hús fagyasztott formában való piaci kivonását, központi raktározását. Ez történt idén júliusban is. Amennyiben az arányok akár le-, akár felfelé jelentősen eltérnek a megadottaktól, direkt árszabályozással is élhet a kormányzat.

 

Közvetlen hatás az európai árakra

Az állományzsugorodás ennek ellenére megtörtént, és ez 2022-ben a sertéshústermelés 14 százalékos eséséhez vezethet (48 millió tonnáról 41,5 millió tonnára) – vélik az elemzők. 2021 végére a mostani vágásokból felhalmozott, fagyasztott húskészletek is erősen megcsappannak, ezért a jövő év folyamán a sertéshús importja várhatóan 5,1 millió tonnára (+7,4%) emelkedik. Ez ismét egy jó évet hozhat az európai állattartóknak, fokozódhat a sertéshús kiáramlása, javulhatnak az átvételi árak.

Az alábbi ábrán azt látjuk, hogy a kínai áreséssel párhuzamosan ismét egy magasabb szintre emelkedtek a hazai sertésárak. Január óta nézve már 18 százalékos a javulás. Némiképp árnyalja a képet, hogy eközben a hízósertéstápok is 11 százalékot drágultak. A 2019/2020-at jellemző aranyélet már nemigen jön vissza, de a mainál magasabb árak biztosra vehetők.

 

magyar sertésárak
Hazai sertésárak hasított melegsúlyban, E kategóriában (forrás: AKI PÁIR)