fbpx

Rangos elismerés a Väderstadnak

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 07.

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata, valamint a tulajdonos Stark család második generációja kapta meg, Skandinávia legnagyobb üzleti magazinja, a Dagens Industri által megítélt „Az év vállalkozója” címet. A díjat évente ítélik oda olyan prominens személyeknek, akik valódi vállalkozói szellemben vezetnek és fejlesztenek sikeres vállalatokat.

 

Väderstad

 

A család harmadik generációja vezeti a céget

A Väderstadot 1962-ben alapította Rune és Siw Stark. A svéd gépgyártó ma is igazi családi vállalkozásként működik, ahol a család második és az utóbbi években már a harmadik generációjának tagjai töltenek be vezető tisztségeket. Most a Stark család második generációját a svéd üzleti magazin, a Dagens Industri (amelynek naponta több mint 300 ezer olvasója van) „Az év vállalkozója” díjjal tüntette ki. A zsűri indoklásában azt írja:

„A testvérek, Crister, Christina, Andreas és Bo Stark nagy sikerrel és előrelátással irányítják a mezőgazdasági gépek gyártását és értékesítését Väderstadból, ahol a szülők 1962-ben megalapították a vállalatot. A Väderstad megteremtette a fenntarthatóbb és hatékonyabb mezőgazdaság feltételeit a csúcstechnológiás mezőgazdasági gépek és világszínvonalú módszerek gyártásával, illetve kidolgozásával. A siker mögött számos tényező húzódik meg, mint például a tulajdonosok innovációs képessége, a köztük lévő jó együttműködés, a bátorság a világpiacra való kilépéshez és a helyi elköteleződés”.

 

Innováció, tehetség, hagyomány

– Hiszünk a hosszú távú fenntarthatóságban és a folyamatosságban. A Väderstad egy kis családi vállalkozásként indult azzal a vággyal, hogy javítsa és egyszerűsítse a gazdák mindennapi munkáját. Bár azóta sok minden történt, ez még mindig vállalkozásunk lelke és szíve, miközben újra és újra bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk az innovációra, a következő lépésre és arra, hogy a fejlődést előrevivő vállalat legyünk. Testvéreimmel együtt rendkívül büszkék vagyunk erre a díjra, de ugyanilyen büszkék vagyunk minden tehetséges munkatársunkra és a vezetőinkre is. Nélkülük nem jutottunk volna el oda, ahol ma vagyunk – mondta Christina Stark, a Väderstad igazgatótanácsának elnöke a díjjal kapcsolatban.

2022. február 1-jétől Henrik Gilstring veszi át a Väderstad vezérigazgatói posztját. Henrik, aki Christina Stark fia, valamint Rune és Siw Stark unokája, így a családi hagyományt viszi tovább, amikor átveszi a Väderstad jelenlegi vezérigazgatójának, Mats Båverudnak a helyét.

 

Izgalmas kihívások

– A Väderstaddal együtt nőttem fel, és alig várom, hogy részese lehessek a továbbbi fejlődésnek és növekedésnek, ami már az én irányításom alatt fog végbemenni. Az év elején megvásároltunk egy hozzánk hasonló profilú gyártóvállalatot az Egyesült Államokban, és számos izgalmas kihívás vár ránk, mind a meglévő, mind az új piacokon. A Väderstad hosszú utat tett meg azóta, hogy 1962-ben a nagyapám műhelyében elkészült az első merevfogas borona, de ugyanakkor úgy érzem, hogy még csak minden most kezdődött el – mondja Henrik Gilstring.