fbpx

Egy vetőgép akár 60 hektárt is elvet egy nap

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 03.

A gyakorlatban is beigazolódott a 18 km/h vetési sebesség a Tempóval

A Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón található az 1992-ben alapított K.T.K Kft. központja, amelynek ágazatvezetője, Lakner András segített nekünk a cég és a gépesítés rövid bemutatásában.
Mindent összevetve közel 3000 hektárt művelnek meg évente, ami 10-12 munkatárs
közreműködésével komoly szervezettséget és megfelelő hátteret igényel.

 

Lakner András
Lakner András, Koroncó

 

Milyen adottságúak a területeik, hogyan sikerült a tavalyi szezon?

– Szántóföldi termelést és gyümölcstermesztést – meggy, cseresznye és feketebodza – folytatunk Koroncó térségében. A szántóföldön a búza, árpa, repce, napraforgó, cukorrépa és a kukorica a legfontosabb kultúránk, de a gyengébb adottságú területeinken már második éve facélia-vetőmag előállításával is foglalkozunk. A területeink elég heterogének, a homokostól a kavicsos, agyagos talajig minden előfordul itt. Tavaly a repce eredményei nálunk elmaradtak a várttól, a kalászosok és a napraforgó közepes, a kukorica pedig jó évet zárt.

A gépesítés terén mennyire jól felszerelt a gazdaság?

– Jónak ítélem meg a gépi hátterünket, amire szükség is van, mert egyre kevesebb idő áll rendelkezésünkre egy-egy munkafolyamat elvégzésére. Erőgépek terén a zöld-sárga márkát preferáljuk, munkagépeknél a Väderstaddal 2011-ben léptünk kapcsolatba.

Ismerős gazdálkodók ajánlották figyelmünkbe, és egy NZ-Aggressive kombinátorral kezdtünk dolgozni. A korábban használt, más márkájú kombinátorokkal és kompaktorokkal nagyon sok csapágyproblémánk volt, az elmúlt tíz évben azonban bebizonyosodott, hogy a svéd gyártó más minőséget képvisel ezen a téren. Nagyon meg vagyunk elégedve vele, ezért egy új gépre is beruháztunk, hamarosan megérkezik az új 9 méteres a régi NZA 800-as mellé. A gyakorlat megmutatta, hogy alacsony hektárköltséggel dolgozhatunk vele. A 290 lóerős nagytraktorok kukorica, napraforgó magágykészítésben a 8 méteressel is meg tudtak művelni 60-70 hektárt egy nap alatt, pedig a táblaméreteink sem annyira nagyok, sok a vonulási idő.

Egyébként a szántás vagy a forgatás nélküli technológia mellett teszik le a voksot?

– Az elmúlt években egyre több a forgatás nélkül előkészített terület nálunk, a repce alá már csak lazítással dolgoztunk, aszályos évben sokkal jobb eredményeket értünk így el. De okszerű talajművelést végzünk, még használjuk az ekéket, ha szükséges.

A szemenkénti vetést milyen géppel végzik?

– Két nyolcsoros Tempo F8 vetőgép áll rendelkezésünkre erre a feladatra. Az elsőt ezek közül 2016-ban vettük, akkor még viszonylag újdonságnak számított. A korábbi, hagyományos vetőgépekkel egyszerűen bizonyos vetési sebesség – 8 km/h – fölé nem tudtunk menni a vetés minőségének romlása nélkül, pedig nekünk minden szezonban április 10. és 30. között a vetéseket be kell fejeznünk a napraforgóban, kukoricában. A régi gépekkel így 20-25 hektárt tudtunk egy nap alatt elvetni, egy Tempóval ez 60 hektár naponta. Fontos, hogy amit a gyár szakemberei állítottak, hogy 18 km/h sebességgel lehet vetni, a gyakorlatban is beigazolódott. Pontos a vetés, a vetésmélység állandó, így a kelés is egyenletes. Éppen ezért 2018-ban vettünk még egyet ebből a vetőgépből.

Volt-e probléma a gépekkel, milyen a Väderstad szervizcsapata?

– Kisebb meghibásodás előfordult a vetőgépnél, de a szerviz kimagasló munkát végzett, ebben verhetetlenek. Még az elején szembesültünk egy elektromos hibával, vasárnap, vetés közben, de a körzeti szerviztechnikus azonnal kijött és megoldotta a gondunkat.

Mi lesz a következő lépés a fejlesztéseknél?

– Ahogy mondtam, egy új NZ-Aggressive áll hamarosan csatasorba, illetve már megérkezett egy 8 méteres Carrier rövidtárcsa is, amit a tarlóhántásnál próbálunk ki először. Korábban a tárcsákat tömörítőhenger nélkül használtuk, így sokat várunk a Carriertől a nyári tarlómunkák során.

 

Szerző: FM