fbpx

Tűzálló bevonat a kukoricán?

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 10.

Miközben a szomszéd földjén már furulyáznak a levelek, az Önén még vígan fürdenek a napfényben. Lehetséges ez? Háromfunkciós frontvonal-védelem természetes anyaggal.

A kukorica hatékony anyagcseréjének köszönhetően egészen jól bírja a meleget és a szárazságot. A „bírja” és a „jó neki” persze két különböző fogalom. Bőrszövetét nem fedi vastag, pozsgás kutikula, ezért a tűző napsütés éppúgy árt neki, mint a mérsékelt égöv egyéb növényeinek. Ma már vannak olyan természetes készítmények, amelyekkel vastagítani tudjuk ezt a külső védelmi zónát: olyan, mintha napolajat használna a kukorica.

Persze nem olajról van szó, hanem egy tapadós, vizes oldatról, amelynek mindkét eleme a növény sejtfalának természetes alkotórésze – csak sokkal kisebb mennyiségben. A kálium-szilikát egy vízoldékony földpát, a növény sejtfalában is jelen van. Elődeink fatárgyak tűzálló bevonatának készítésére alkalmazták, ma pedig a legkülönfélébb anyagok repedezés-mentesítésére vetik be. Rugalmasan erősít, miközben megőrzi az anyag víz- és légáteresztő képességét.

Többfunkciós molekula

The Greenhouse Grower amerikai dísznövénytermesztési szaklap arról számolt be, hogy a gerbera, a rózsa, a napraforgó, vagy az uborka meghálálja, ha szilikátot is tartalmazó tápoldatot kap. A növény szöveteibe beépült szilícium ugyanis javította annak szárazságtűrését, a vágott virágok egy részénél pedig erősítette és vastagította a szárat. Nyugat-európai bioszőlészek a lisztharmat elleni biológiai védekezésben használják. Szilícium-dioxid tartalma a levelek epidermiszét megerősítve mechanikai védelmet nyújt a gomba támadása ellen. A készítmény lúgos kémhatása is támogatja a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Ukrajnában pedig a szívó kártevők (atkák, levéltetvek, pajzstetvek) elleni harcban látták hatásosnak a szilíciumot, hiszen az erősebb bőrszövet ezek dolgát is alaposan megnehezíti. A hazai gyakorlatban leginkább könnyen repedő bogyóstermésűekben vetik be a szilikátos készítményeket, de éppígy hatásosak a napégés okozta klorofillvesztéssel szemben is.

A kálium-szilikát másik előnye, hogy nemcsak szilárdítja és bevonja a bőrszövetet, de káliumtartalma javítja a növény vízháztartását is. A két hatás eredője az extrém jó aszálytűrés, amire manapság minden hosszú tenyészidejű szántóföldi kultúrának szüksége lehet.

Újdonság a szántókon

Ennek ellenére a szántóföldi kultúrákban még csak most kezd meghonosodni ez a természetes technológia, holott vannak olyan nagyértékű kultúrák, amelyekben igencsak nagy a létjogosultsága. A csemegekukorica mindenképpen ilyen. Ez a természetes, egyszerű anyag hektáronként nettó 6-8 ezer forintból kijön, tehát az árukukoricában is megfizethető kezeléssé vált már. Az aszály előtt kell kipermetezni egy vagy két alkalommal. Kívülről mechanikusan, belülről szervesen is óvja a kultúra levélzetét, klorofilltartalmát. Plusz bónuszhatás, hogy az erős levélzet a gombás betegségek és a szívókártevők ellen is nagyobb ellenállással bír. Az egészséges állomány érdekében a frontvonal megerősítése az egyik legkézenfekvőbb megoldás.

Gönczi Krisztina