fbpx

Talajművelés és műtrágyázás egy menetben – Horsch Terrano GX

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 09.

A termesztési költségek egyik legnagyobb hányadát a műtrágyázás teszi ki. El sem tudnánk képzelni a kapásnövényeket vetéssel egy menetben történő műtrágyázás nélkül. Nagyon sokan már az apró magvakat is olyan vetőgéppel vetik, amely egy menetben tud műtrágyázni is, ilyen pl. a Horsch Sprinter, Pronto vagy Focus.


Tavaszi magágy készítés Terrano 4.4 GX

Mi a helyzet az alap műtrágyázással? Hagyományosan a föld felszínére kerül, és leszántják. Azon termelők, akik nem vagy csak részben szántanak, kultivátorral dolgozzák be.

Mi történik a műtrágyával? Optimális körülmények mellett, PH-semleges talajokon mindegy, hogy milyen formában juttatjuk ki az alap műtrágyát (PK). Azonban igen savanyú talajokon nagyon hamar az a helyzet állhat elő, hogy különböző tápanyagok nagyon nehezen felvehető vagy teljesen felvehetetlen állapotba kerülnek. Kiszórtuk a műtrágyát a kukorica alá, ám lehet, hogy nagy része csak a következő kultúrában fog hasznosulni.


Terrano 5 FM Partner HT gépkapcsolat

A szánóföldi kultivátorral elvégezzük a tarlóhántást, abban az esetben, ha igen nagy a szalma tömege, kijuttathatunk szárbontó baktériumot, vagy kevés N-t, amivel serkenthetjük a rothadást, mindezt sekélyen bekeverve a talajba.

Az alapművelésnél a traktor három pontjára feltesszük a Partner HT 2800 l-es osztott tartályt, és ebből adagoljuk a műtrágyát. Mivel a tartály osztott, így kétféle műtrágyát is kijuttathatunk egyszerre, olyan mennyiségben, amilyenben éppen szeretnénk. Az adagolás a már jól bevált Horsch adagolóval történik, amelyeket tábla törzskönyv szerinti kijuttatással is lehet vezérelni, így tényleg minden négyzetméterre a kívánt mennyiség kerül kijuttatásra. A három- vagy négygerendelyes Terrano GX minden körülmény mellett tud dolgozni.


Terrano 5.4 GX őszi alapművelsben SD henger nélkül


Terrano GX Winterpacker

Ezt a kitűnő tulajdonságát a legújabb fejlesztésű SteelFlex hengernek köszönheti. Ez a dupla henger egy sor SteelDisc (SD) és egy sor RingFlex (laprugós) hengerből áll. A száraz talajt az SD-henger mélyre tömöríti, és a RingFlex a felszínen képez aprómorzsás talajt. Igen nedves körülmények közepette az SD-hengert ki tudjuk hagyni, és csak a nagyobb osztású RingFlex hengeren támaszkodik a Terrano. Igen nedves körülmények között a RingFlex minden második elemét ki tudjuk venni, így már csak a traktor a szűk keresztmetszet a késő őszi talajművelésben.


Kukorica bedolgozása Terrano 4.4 GX

Az alap műtrágya a kapára felszerelt kijuttatón keresztül háromféleképpen jut a talajba. Lehet csak sekélyre (510 cm), mélyre (25 cm) vagy fele-fele osztásban.

Repce előtt a tapasztalat azt mutatja, hogy akkor van a legnagyobb hatása az így kijuttatott műtrágyának, ha fele-fele arányban kerül mélyre és sekélyre, tavaszi kapásnövények elé a mély kijuttatás bizonyult a legjobbnak, és az őszi kalászosok esetében a sekély kijuttatás a legjobb.

A Partner és Terrano kombinációval, a műtrágyát a növények számára legoptimálisabb helyre tudjuk kijuttatni, és ezen felül, ha két mono műtrágyát keverünk össze, még költséget is tudunk spórolni! Azon termelők részére, akik AKG-ban bevállalták a szántás nélküli talajművelést, nagyon jó lehetőség ez a technológia, hogy a műtrágyát minél nagyobb mennyiségben a növények gyökérzónájába depózzák le!

Szász Zoltán