fbpx

Talaj-pH, talajjavítás, tavasszal? – Természetesen!

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 20.

Lehetséges ez? Legtöbbünknek a meszezéssel kapcsolatban – ami ráadásul valószínűleg több évtizeddel ezelőtti, szinte elfeledett emlék – a nagy tömegű, nehezen kezelhető mészanyagok munka- és időigényes kiszórása és a munkagépek nehézkes takarítása jut eszébe. Ismerve az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaság gyakorlatban bekövetkezett változásokat, a korábban használt meszező anyagok – a talaj hatékony és teljes körű meszezésére és javítására – a mai technológiákkal, kijuttató-berendezésekkel és a mai elvárások szerint nehezebben és körülményesebben alkalmazhatóak. A nagy tömegű, porszerű mészanyagok kijuttatása vagy nagy mennyiségű szálló por képződésével jár (röpítőtárcsás szórás), vagy a talaj még több taposásával (pl. csigás adapterek, szórók, melyek művelési szélessége limitált, 9-12 m maximum).

Carmeuse

Mi a megoldás?

A TERRACALCO 95 talajjavító termék

Legfontosabb tulajdonságai:

Hatóanyaga aktív kalcium (kalcium-oxid), amely a talajnedvességgel azonnal reakcióba lép és 100%-ban hasznosul. Szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,1-1t/ha) köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajjavító-anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulást.

Carmeuse

Gyors oldhatóságának, gyors hatásának köszönhetően a kijuttatás ideje rugalmasan illeszthető a technológiába.

Összesen két olyan időszak van, amikor nem alkalmazható:1. közvetlenül a vetéssel egy menetben (minimum 1 héttel a vetés előtt ajánlott kijuttatni és sekélyen bedolgozni);2. erősen bokrosodott, nagy levelű, „összezárt” állományban (a szemcsék a talajra hulljanak, ne a növényre).

A fentieket kivéve gyakorlatilag bármikor használható.

Állományban történő kezeléseknél ügyeljünk arra, hogy a növények felülete ne legyen erősen nedves!

Carmeuse

Alkalmazásától mit várhatunk?

  • Gyors és egyszerű kijuttathatóságot – mintha műtrágyát szórnánk.
  • Gyors hatást – a pH-emelkedés előnyei már a kezelést követő kultúrában érezhetőek.
  • Rendszeres ismételhetőséget – akár minden évben kijuttathatjuk, mivel egyszerűen kijuttatható anyagról, mérsékelt hektár dózisokról beszélünk.

A TERRACALCO 95 legfőbb előnyei tehát összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő, koncentrált talajjavító-anyag.

Röviden: a TERRACALCO 95 segítségével a hatékony talajjavítás egyszerűen kivitelezhető.

Carmeuse Hungária Kft.

30-436-0577

www.carmeuse-agrarium.hu

www.facebook.hu/CarmeuseHungaria