fbpx

Csak a kukorica után lehet kompenzációt igényelni

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 09.

Az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű 15,9 millió eurós kompenzáció igénybevételi feltételeit célzott felhasználás figyelembevételével határozza meg az agrártárca, a támogatás ősszel igényelhető – tudtuk meg Nagy István agrárminiszter közleményéből.

Kukorica
Az útvonalak nem megfelelő működése miatt az ukrán gabona nagyrészt a szomszédos tagállamok piacain ragadt (fotó: Pixabay)

A kukorica a leghangsúlyosabb ukrán import termény

A konstrukcióval egyszerre szeretne segítséget nyújtani az agrártárca a hosszú ideig eladatlan tavalyi kukorica készletek elnyúló tárolási időszaka miatt magasabb költségeknek kitett, valamint a még tárolókban lévő termények értékesítését szeptember 15-ig megvalósító kisebb gazdálkodóknak.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy a jelenlegi tervek szerint a kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. Azért a kukorica után lehet kompenzációt igényelni, mert ez a leghangsúlyosabb ukrán import termény.

Igazolni kell a kukorica értékesítését

Az érintett gazdálkodóknak a tervek szerint igazolniuk kell majd, hogy a 2023. május 15. napjától a 2023. szeptember 15. napjáig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. A támogatási kérelmet előreláthatóan 2023. október 1. és 2023. október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), a kincstár honlapján rövidesen megjelenő útmutató szerint.

Az igénybe vehető hektáronkénti kompenzáció összege a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként kerül meghatározásra. A kompenzáció kifizetésére 2023. december 31-ig kerülhet sor.

A beáramló ukrán mezőgazdasági áru az érintett tagállamokban komoly veszteséget okozott

A tárcavezető hangsúlyozta, az orosz-ukrán háború következtében az Ukrajnából származó gabona szállítása jelentős mértékben az EU szomszédos tagállamain keresztüli szárazföldi útvonalakra terelődött. Az Európai Unió a Szolidaritási Sávok működtetésével igyekezett hozzájárulni ahhoz a célhoz, hogy az ukrán áru a rászoruló EU-s és harmadik országok piacaira juthasson el. Ezen útvonalak nem megfelelő működése miatt azonban az ukrán gabona – ezen belül is különösen a kukorica – az Ukrajnával szomszédos tagállamok piacain ragadt be ahelyett, hogy továbbszállításra került volna.

A nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az érintett tagállamokban komoly veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a plusz tárolási költségek miatt. Az érintett tagállamok – Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia – közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást az érintett tagállamok gazdálkodói alapvetően a mezőgazdasági termőterületeik arányára építve igényelhetik.

Forrás: AM Sajtóiroda