fbpx

Gombabetegségek okozhatnak problémát a vetőmagoknál

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 09.

Kiemelt jelentősége lesz az idei őszi vetéseknél az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatának és a gombabetegségek elleni vetőmagkezeléseknek – hívja fel a gazdák figyelmét a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsa. Ugyanis a hűvös, csapadékos tavasz hozta gombabetegségek problémákat okoztak az őszi kalászosok vetőmag-szaporításban is.

Kalászos
A termelésbiztonság érdekében kiemelt jelentősége van az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatának (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Csapadékos és hűvös időjárás jellemezte a 2023-as tavaszi időszakot

Ennek eredményeképpen az ország jelentős részén jelentkezett sárgarozsda és más gombabetegség is a területeken. Ezek együttes hatása egyértelműen látszik az őszi búza és árpa betakarítási eredményeken is, amelyek sok esetben lényegesen alacsonyabbak a vártnál.

Az őszi árpák esetén a korábbi termésbecslésekhez képest akár több tonnás vetőmag-átlagtermés elmaradás is tapasztalható. A vetőmag-szaporításokban is jelentkeztek az őszi vírusfertőzések és a zászlóslevelet érintő gombafertőzések negatív következményei, melyek hatással voltak a szemkitelítődésre és a magegészségi állapotra.

Az őszi vetési szezonban a termelésbiztonság érdekében ezért kiemelt jelentősége lesz az ellenőrzött, fémzárolt vetőmag használatának és a gombabetegségek elleni vetőmagkezeléseknek, hangsúlyozta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az ókészlet mennyisége minimális, gyakorlatilag nem kell vele számolni

Takács Géza elmondta, hogy a NÉBIH szaporító területekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatait is figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40% feletti felújítási lehetőséget biztosítanak.

A szövetség tagságától kapott információk alapján az ókészlet mennyisége minimális, érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza és őszi árpa tekintetében az 4,0-5,4 tonna/hektár, a tritikálé esetében 4 tonna/hektár körül lesz.

A kalászos terményárak jelentősen alacsonyabbak az egy évvel ezelőttinél

A termelők várhatóan komoly mértékben fogják költségeiket csökkenteni, amely alól várhatóan a vetőmag sem lesz kivétel, ugyanis a termelési költségek magasak. Azonban az is igaz, hogy a kalászos árak esése miatt várhatóan a tavalyitól alacsonyabb végfelhasználói áron kereskednek majd a fémzárolt vetőmagokkal az idén.

A Vetőmag Szövetség illetékes szekció bizottsága az előző évekhez hasonlóan az idei évben is széleskörű felmérést végzett, majd a beérkezett információk feldolgozása után tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira: őszi búza esetében ez 158.000 Ft/tonna + ÁFA, míg az árpa, tritikálé esetében 141.000 Ft/tonna + ÁFA.

A tájékoztató ár a csomagolt, csávázott, fémzárolt vetőmagra vonatkozik és az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Ez az ár nem rögzített, nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A tájékoztató ár nem jelent árrögzítést, elsődleges célja a jelzés, a várható piaci árinformáció közreadása.

Nemcsak a szövetség tagjai (akik egyben termelők is), hanem az árutermelők számára is fontos, hogy a földbe igazolt származású, kiváló minőségű vetőmag kerüljön és ehhez a szükséges mennyiség rendelkezésre áll.

Forrás: VSZT