fbpx

Kenya, Uganda, Csád: magyar agrárdiplomácia afrikai körúton

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 18.

Kenyának mintafarm, Csádnak vetőmag, Ugandának akvakultúra a magyar mezőgazdaságtól.

Uganda: feldolgozóipar, akvakultúra

Legutóbb a 70-es években volt ilyen aktív az afrikai kontinensen a magyar agrárdiplomácia, most reneszánszukat élik a technológiai, tudás- és árucsere-programok fejlesztésére irányuló törekvések.

A magyar agrárminiszter Ugandában a feldolgozóipari és agrártechnológiák fejlesztése érdekében írt alá együttműködési megállapodást. A kooperáció része egy korábban félbemaradt akvakulturális projekt befejezése, illetve tudományos és oktatási együttműködések. Nagy István kitért a klímaváltozásra, amely egyre nagyobb kihívásokat jelent, ezért hazánk szeretné megismeri az afrikai ország tapasztalatait, hogy megfelelő tudományos és gyakorlati válaszokat tudjunk adni a szélsőséges időjárás okozta nehézségekre.

Nagy István agrárminiszter
Fotó: AM sajtóiroda

Csádban a stabilitást is erősíti az agrárfejlesztés

Csádban Nagy István arra tett ígéretet, hogy agrár szaktanácsadási programmal, mintafarmmal és felsőoktatási együttműködésekkel segíti hazánk az afrikai ország mezőgazdaságát és stabilitását. Hazánk kész mintafarmot létrehozni a térségben, ahol az öntözésfejlesztési technológiák bemutatása, vetőmagkísérletek folyhatnak. A térség stabilitásának fenntartásában kulcsszerep hárul Csádra (az afrikai országban destabilizációs tevékenységet folytat többek közt a hírhedt orosz Wagner-csoport, amely merényletet tervezett a csád elnök ellen), éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az élelmezésbiztonságra. Nagy István kifejtette, Magyarország kész egy Ugandához hasonló agrár-szaktanácsadási rendszert és diákcsereprogramot is elindítani az országban, hasonlóan a hazánk közreműködésével működő FAO agrárösztöndíj programhoz és a Stipendium Hungaricumhoz. A találkozó részeként, a Hungary Helps Ügynökség keretében a magyar agrárminiszter vetőmagokat adott át a csádi mezőgazdasági miniszternek.

Három lehetőség Kenyában

Afrika a lehetőségek földrésze a magyar agrárium számára – mondta Nagy István agrárminiszter Kenyában, ahol hangsúlyozta az akvakulturális ágazat fejlesztésének fontosságát. Hazánk számára három komoly lehetőség is adódik a Kenyával történő együttműködésben. Egyrészről mintafarm projektet valósítunk meg, másrészt a halgazdálkodást is tovább lehet fejleszteni, harmadrészt az oktatási és tudományos együttműködés területén mélyíthetők a kapcsolatot. Nagy István emlékeztetett, hogy még 2020-ban írt alá hazánk megállapodást Kenyával egy segélyhitelprogramról, melynek keretében Magyarország mások mellett halgazdálkodási projektek megvalósítását támogatja.