fbpx

Szükség van az afrikai tapasztalatra – klímaváltozás

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 12.

Kiemelten fontos, hogy hazánk is megismerje az algériai termelési tapasztalatokat és technológiákat a biztonságos élelmiszer-ellátás érdekében – mondta Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Mohamed Abdelhafid Henni-t Algéria mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjét.

Tárgyalás
Erősödtek agrár-külkereskedelmi kapcsolatok a két ország között (fotó: Pelsőczy Csaba)

Megvan az alapja a stratégiai együttműködésnek Magyarország és Algéria között

Az elmúlt időszakban örvendetesen erősödtek agrár-külkereskedelmi kapcsolatok a két ország között. A tárcavezető kiemelte, az afrikai ország éghajlata miatt a növénytermesztésben kialakult tapasztalataira hazánknak is nagy szüksége van.

A kutatás, az oktatás és a nemesítés területén fontos az együttműködés elmélyítése, ami az élelmiszer-biztonság szempontjából is kiemelten fontos. Minél több együttműködést kell kialakítanunk, amiben a magyar és az algériai szakemberek és kutatóintézetek közösen dolgozhatnak.

A legjobb befektetés, ha felsőoktatási tanulókat cserélünk egymás között, mert ennek mentén hosszú távon a két ország gazdasága is jobban fejlődhet, de a technológiai, kutatási, genetikai módszertanok vonatkozásában és fontos a partnerség – sorolta Nagy István.

Az észak-afrikai ország tapasztalataira és megoldási javaslataira hazánk is nyitott

A tárcavezető kifejtette, hazánk konkrét projekteket szeretne felvenni a Magyar-algériai Gazdasági Vegyes Bizottság következő ülésére, mert így a gyakorlatban is előre léphetünk a két ország együttműködésének tekintetében.

Az állategészségügyi kihívásokkal kapcsolatban szó volt a madárinfluenzáról is, hogy a járvány komoly gondot okoz a hazai gazdálkodóknak, ami Algériában is nehézségeket jelent.

További lehetőségek rejlenek a napraforgó termesztés területén. Hazánk alapvető gazdasági érdeke, hogy a nemesítéssel kapcsolatos algériai tudáshoz és tapasztalatokhoz hozzáférjen.

Emellett Magyarország kész megosztani erdőgazdálkodási gyakorlatait az észak-afrikai országgal. Jelenleg hazánk történetének legnagyobb országfásítási programja zajlik, az elméleti, technológiai újításokat is készek vagyunk bemutatni partnereinknek – nyitott egy újabb együttműködési területet a miniszter.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc