fbpx

Egyik fő feladat a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 31.

Az agrárium, azon belül az erdőgazdálkodás egyik legfontosabb feladata a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás – az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések.

Akácos
Egyik legfontosabb feladat a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás, ebben nagy szerepe van az erdőgazdálkodásnak is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A magyar erdők területe és élőfakészlete folyamatosan növekszik

Az erdő felújításának és telepítésének ideje hagyományosan tavasz vagy ősz lenne, azonban idén az enyhe időjárás következtében már januártól zajlanak a csemeteültetések több helyen, például a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-nél – mondta Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

A bugaci erdőterületen mintegy 2,5 hektáron éppen az erdőgazdaság saját kertjében nevelt 10 500 akáccsemetét és 650 nemesnyár-dugványt ültetnek el.

A társaság éves szinten hozzávetőleg 1000 hektáron végez erdő újraültetési munkálatokat és további 20-30 hektár olyan terület van a közvetlen környéken, amelyre az Országfásítási Program keretében újabb erdőket is telepítenek.

Az erdők megoldást jelentenek

Nagy István kiemelte, hogy az erdők az orosz-ukrán háború miatt kialakult energiaválságban vagy éppen a klímaváltozás vonatkozásában nem problémaforrásként jelennek meg, hanem a megoldást jelentik.

Az elmúlt évszázadban Magyarország megduplázta erdőterületét, és a mostani erdőtelepítések is jelentős eredményt hoztak. A rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdő létesült Magyarországon. Három éve pedig a kormány újabb lendületet adott az erdőtelepítéseknek, és további 50 ezer hektár új erdő létrehozásához biztosít támogatást.

A fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően meglévő erdők élőfakészlete folyamatosan gyarapodik – mondta az illetékes miniszter.

Kitermelés
Fenntartható erdőgazdálkodás folyik, így a kitermelések ellenére az élőfakészlet növekszik (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az erdőgazdálkodás pályázatokkal támogatott

Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig.

Az erdőgazdálkodás a Közös Agrárpolitika (KAP) vidékfejlesztési pilléréből 11 százalékkal részesedik, ennek csaknem 80 százaléka közvetlenül zöld célokra fordítandó.

Hazánk területének közel 22 százalékát erdő borítja

Magyarország területének egynegyedét valamilyen fás vegetáció, azon belül is mintegy 22 százalékban erdő borítja.

Az Agrárminisztérium által életre hívott Országfásítási Program és az állami erdőgazdaságok klímaváltozáshoz gyorsan alkalmazkodó tudatos erdőgazdálkodási tevékenysége is hozzájárul a kormány azon céljához, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön Magyarország fával borított területeinek aránya.

Magyarország erődterületeinek nagysága, infografika
Faállománnyal borított erdőterület Magyarországon (infografika: MTI/KSH)

Forrás: AM Sajtóközlemény