fbpx

Minden itt van, amit tudni szeretnénk a KAP-ról

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 18.

Az új agártámogatási rendszer alapjait meghatározó Közös Agrárpolitika (KAP) és ahhoz kapcsolódó Nemzeti Stratégiai Terv és a kapcsolódó dokumentumokat gyűjtötte egybe a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara weboldalán. Ezeket – a sok pénz helyét meghatározó – szabályokat kell alkalmazni, figyelembe venni az agrárvállalkozásoknak gazdaságuk működtetése, fejlesztése érdekében a következő támogatási ciklusban.

Szalma, bála, munkagép
A gazdáknak sok szabályzót figyelembe kell venni és teljesíteni, hogy a támogatási rendszer követelményeinek megfeleljenek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Zöld felépítmény

A fenti célok eléréséhez a hazai Stratégiai Tervben ezért egy speciális rendszert, egy ún. zöld felépítményt hoztak létre. Ez egy olyan egymásra épülő, komplex támogatási rendszer, amely a környezeti állapot javítását és a természeti erőforrások fenntartható használatát hivatott elősegíteni.

A NAK weblapjára összegyűjtötte az alapdokumentumokat, irányelveket, valamint a témában megjelent tájékoztatókat, segédleteket:

  • a feltételesség (kondicionalitás) és az Agro-ökológiai Program (AÖP) témájában készült összefoglalók;
  • a részletes szakmai cikkek;
  • a tájékoztató kiadványok és videók;
  • a közvetlen támogatások egyénre szabott, idei évre becsült összegének kiszámítására alkalmas KAP-kalkulátor.

Az új támogatási időszak jelentős változásait folyamatosan gyűjtik a kamara munkatársai, és feltöltik a fenti honlapra, így a gazdák sem maradnak le a változásokról.

Forrás: NAK