fbpx

AZ ÉV SZÁNTÓFÖLDI GAZDÁLKODÓJA

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 18.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06-ig Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

Simon László – Az öntözés lesz a stabil növénytermesztés egyetlen záloga

Az Alföld szívében, Túrkevén gazdálkodik Simon László, aki fiatalon, a katonai szolgálat letöltése után a továbbtanulás helyett kezdett el a mezőgazdasággal foglalkozni, és 1995-ben lett egyéni vállalkozóként gazda. Eleinte minimális földterülettel, főleg mezőgazdasági szolgáltatással, bérmunkával foglalkozott, majd sikerült a kárpótlás útján egy kevés termőföldet, valamint az évek alatt további területeket vásárolnia, így már földtulajdonosként vághatott bele a gazdálkodásba.

Simon László
Mára kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik Simon László

Ma már egy több mint 1600 hektáros gazdaságot irányít, ami mellett saját 200 hektárján is dolgozik. Korábbi sertéstenyésztési próbálkozásával felhagyott, mára kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik.

Gazdaságában a hagyományos és az intenzív kultúrák is megtalálhatóak, főbb növényei az őszi búza, őszi árpa, kukorica, napraforgó, csemegekukorica, borsó, hibridkukorica-vetőmag és az őszi káposztarepce. Sajnos az idei év pályafutása legrosszabb éve volt, mivel Túrkevét és térségét 160 éve nem látott aszály sújtotta, így eddigi meggyőződése csak felerősödött: „Az öntözés lesz a stabil növénytermesztés egyetlen záloga”. A túrkevei gazdálkodó területei között vannak öntözhetőek is, saját lineár öntözőrendszerrel is rendelkezik, de ennek további bővítését az idei év tapasztalatai is sürgetik.

Simon László jelenleg 15 főnek biztosít munkát a mezőgazdaságban, szaktanácsadásával és a helyi gazdakörben végzett munkájával pedig számtalan környékbeli gazdának járul hozzá a megélhetéséhez. A jó szóra, tanácsra szükség is van, hiszen a szélsőséges időjárás mellett a térségben rendkívül heterogének a talajok is. A jobb adottságú területek mellett, melyeken intenzív kultúrákat termesztenek, vannak olyan részek, amelyek megművelése rendkívüli nehézségeket okoz. A kötött földeken nehéz az ideális pillanatot kifogni a megfelelő talajállapot eléréséhez.

A Túrkevei Földtulajdonosok Vadászati Közösségének vezető tisztségviselőjeként, lokálpatriótaként pedig a helyi gazdálkodó fontosnak tartja városa fejlődését, lehetőségeihez mérten a társadalmi szervezeteket is próbálja segíteni. A helyi, művészeti célú Keviföld Alapítvány kuratóriumának tagja, melynek célja a város közművelődésének, kulturális életének támogatása, valamint az alapfokú művészeti iskola fenntartása. Emellett Simon László rendszeresen támogatja a zenei és művészeti iskolát, valamint a városi sport- és egyéb eseményeket.