fbpx

AZ ÉV NÖVÉNYVÉDŐSE

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 18.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06-ig Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

Dr. Aponyi LajosA növényvédelmi előrejelzés atyja saját kertjében is tanít

Közel 50 éve foglalkozik növényorvoslással Dr. Aponyi Lajos. A Pest megyei Növényvédő Állomáson és a MÉM Növényvédelmi és Agrokémiai Központban töltött 15 éve alatt legfőbb munkaterülete a növényvédelmi előrejelzés volt, mely akkoriban az üzemi integrált növényvédelem és okszerű növényvédőszer-felhasználás nélkülözhetetlen feltétele volt.

Dr. Aponyi Lajos
Dr. Aponyi Lajos a helyes és okszerű növényvédelmi gyakorlat ismertette meg gazdák százait

A következő 35 évet a gyakorlatban töltötte, 1988 után Martonvásáron szántóföldi és kertészeti üzemi növényvédelemmel foglalkozott. Üzemi feladatai mellett mindig szakított időt a tanácsadásra, a segítésre, a kárpótlás során földhöz jutott gazdák százait ismertette meg a helyes és okszerű növényvédelmi gyakorlattal, akár a nagyüzemi növényvédelem bemutatásával, akár a Nemzeti Agrárkamara által szervezett tanfolyamokon, előadóként.

Megalakulása óta tagja Dr. Aponyi Lajos a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarának, tevékenysége során különböző tisztségeket vállalt, két cikluson át volt a kamara főtitkára, de a Fejér megyei Kamara elnöki tisztjét is betöltötte 10 évig.

Szakmai hivatástudata határtalan, az Agrárkemizálási Társaság alapító tagja, az Országos Mezőgazdasági Fajtaminősítő Tanács szántóföldi szekciójának tagja, de rendszeres előadója a Magyar Rózsatársaság és a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület rendezvényeinek, természetesen növényvédelmi témákban. Mai napig a Növényorvosi Kamara által üzemeltetett növényvédelmi előrejelzési rendszer szakmai koordinátora, a heti szignalizációi rendszeresen megjelennek a mezőgazdasági szaksajtóban, internetes felületeken, valamint a kamarai hírlevelekben.

Nyugdíjba vonulása óta a növényorvoslás helyes gyakorlatát a kertbarátoknak igyekszik átadni, előadások és a feleségével alapított saját kertjükben tartott bemutatók alkalmával. Az egykori nagyüzemi növényvédelem után mára szívügyének, mintegy társadalmi szerepvállalásnak tekinti a kiskertek, zárt kertek tulajdonosainak tájékoztatását, a mezőgazdaságban képzetlen, de lelkes, gyakran naiv hobbikertészek támogatását, „hisz ez a réteg gyakran magának állít elő élelmiszert, látszólag felelősségteljesen.”

Dr. Aponyi Lajos a Kiváló Növényorvos kitüntetés birtokosa, munkáját a Gabonatermesztők Országos Szövetsége 2016-ban Gabonatermesztésért díjjal jutalmazta, 2022-ben pedig Miniszteri Elismerő Oklevéllel ismerték el az öt évtizedes szakmai tevékenységét.