fbpx

Támogatás: lehet még egy évvel több!

Írta: Kristóf Imre - 2022 december 27.

Módosult a „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című, VP4-10.2.1.2-17 kódszámú pályázati felhívás dokumentációja. A módosulás értelmében a támogatás kötelezettségvállalási időszaka még egy évvel, 2024. április 30-ig meghosszabbodik, így lehetőség van az időszak 5 évről 6, illetve 7 évre történő meghosszabbítására.

mangalica
Mangalicatenyésztés pályázati segítséggel Kunfehértón (Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán)

A pályázati támogatás célja

A „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című pályázati felhívás célja, hogy támogatást nyújtson a védett őshonos és veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták genetikai anyagának begyűjtéséhez, mélyhűtve tárolásra való előkészítéséhez, laboratóriumi körülmények közötti tárolásához mélyhűtéses eljárással, genetikai vizsgálatok elvégzéséhez, továbbá a védett őshonos és veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták ─ kivéve baromfifélék ─ apaállatainak, illetve apaállat jelöltjeinek az eredeti tartási-, takarmányozási feltételektől eltérő módon, ex situ környezetben történő megőrzéséhez, valamint ezen mezőgazdasági állatfajták megőrzését segítő tenyésztési, génmegőrzési feladatok tenyésztőkkel történő megismertetéséhez, a szaktanácsadás és a hasznosítási feltételek megteremtésének elősegítéséhez.

Nyilatkozni kell a hosszabbításért!

A kötelezettségvállalási időszak plusz egy évvel történő meghosszabbodásával a 2017-ben támogatást igénylők esetén lehetőség nyílik 6. és 7. kifizetési igénylés, valamint a 2018-ban támogatást igénylők esetén pedig 6. kifizetési igénylés benyújtására, azonban ennek igénybevételéhez a támogatást igénylőknek minden esetben nyilatkozniuk kell!

A 2017 évi támogatási kérelem benyújtása esetén a támogatást igénylőnek az utolsó évi kifizetésigénylés benyújtására alapesetben 2022-ben volt lehetősége, de ha élt a kötelezettségvállalási időszak egy évvel történő meghosszabbításának lehetőségével, akkor 2023-ban, a kötelezettségvállalási időszak további egy évvel történő hosszabbítása esetén pedig 2024-ben is lehetősége lesz kifizetés igénylést benyújtani. A 2018 évi támogatási kérelem benyújtása esetén pedig a támogatást igénylőnek az utolsó évi kifizetésigénylés benyújtására alap esetben 2023-ban lesz lehetősége, a kötelezettség vállalási időszak további egy évvel történő hosszabbítás esetén pedig 2024-ben is lesz lehetősége.

Jogvesztő határidő

A kedvezményezettek a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítását a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által rendszeresített és általa közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával kérelmezhetik a 2023. május 1-től kezdődő gazdálkodási év vonatkozásában 2023. január 25-től február 22-ig terjedő időszakban. A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő, annak tekintetében hiánypótlásnak helye nincs! A kérelem benyújtásának elmaradását úgy kell tekinteni, hogy a kedvezményezett nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével.

A PF módosulásáról megjelent közlemény itt, az új PF teljes szövege és a módosult Támogatási okirat minta pedig a „Kapcsolódó dokumentumok” résznél itt érhető el.

Forrás: NAK