fbpx

Vetőmag: friss jelentés a duplázódó árakról

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 27.

Bár már a 2021-es vetőmagárak is rekordot jelentettek az utóbbi évekhez mérten, idén valóságos földcsuszamlással ért fel a fémzárolt szaporítóanyagok drágulása. A friss jó híre, hogy hazánk őrzi európai rangját.

Vetés és vetésellenőrzés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

EU nyolcadikak vagyunk

Magyarország vetőmag-szaporító területe tavaly a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint az összes szemlélt terület alapján 121 ezer hektárt ért el – ez nagyjából ugyanannyi, mint 2020-ban. Ez a terület a hazai szántóterület mintegy 3 százalékát tette ki. A legnagyobb szaporítóterülettel a dél-alföldi régió rendelkezett, második a közép-magyarországi régió keleti része kiegészítve Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád megyékkel. Hazánk egyébként az Európai Unió 8. legnagyobb vetőmag-előállítója. Az EU-ban tavaly 2,1 millió hektáron állítottak elő szántóföldi vetőmagot (ez 0,6 százalékos növekedés 2020-hoz mérten). A mennyiségi lista élén a franciák állnak 372 ezer hektárral (ott 2,5%-kal nőtt a vetőmag-termőterület), őket az olaszok követik 206 ezer hektárral (+3,2%), a németek a harmadikok (-1,3%). Magyarországnak a kontinensen a gabonafélék, ezen belül is az őszi és a tavaszi kalászosok és a kukorica, valamint a mézelő, zöldítő növények alapanyagainak előállításában van jelentős szerepe – adta hírül az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

Kevesebbet termeltünk, drágábban adtuk külföldre

Idehaza 2021-ben összesen bő 354 ezer tonna vetőmagot fémzároltak. Ez 5,3 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. Az országban előállított vetőmag exportértéke 2021-ben a Vetőmag Szövetség és Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) adatai szerint 283 millió euró volt, amit átlag 360 euró/Ft árfolyamon átszámítva 102 milliárd forint nagyságrenden alakult. Ez 18 százalékos értéknövekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Évente közel 100 ezer tonna vetőmag került külpiacra, 2021-ben ez valamivel több lett, 114,2 ezer tonna volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A legnagyobb tételben hibrid kukorica és hibrid napraforgó ment exportra.

Érdemes a belföldi árak alakulására is emlékezni. Az utóbbi években szolid, párszázalékos áremelkedések révén tavaly a főbb kalászosok (őszi búza, árpa, durum, tritikálé) 110-150 ezer forint/t körül alakultak. Idén a Vetőmag Szövetség szekcióbizottsága számos vetőmagtermelési, értékesítési szempont alapján az őszi kalászosok átlagárát 246 ezer forinton hirdette meg.

Napraforgó vetőmag termesztés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Sztár a kukorica, a napraforgó és a búza

Hazai termesztésben az őszi búza értékesítési volumene volt a legnagyobb a vizsgált évben, ezt követte az őszi árpa és a hibrid kukorica. Értékben a sorrend a következőképpen alakult 2021-ben: hibrid kukorica, hibrid napraforgó és őszi búza. A fajtahasználat szerint a fenti hibridek esetében jellemzőbbek a külföldi fajtatulajdonosok által nemesített fajták, ezeket vetik szívesebben a termelők. A fajtakínálatban megtalálhatók hazai nemesítésű hibridek is. A kalászos gabonaféléknél a hagyományos fajták mellett 2021-ben 671,2 hektáron állítottak elő hibrid fajtákat (búza, árpa, rozs). A hagyományos fajták összes szemlézett területéhez képest a hibrid búza 0,8, a hibrid rozs aránya 6,9 százalék volt, míg a hibrid árpáé 3,8 százalék.

179-féle őszi búza

Fajtahasználat szerint őszi búzából 2021-ben a szaporítóterület 43 százalékán hazai fajtát vetettek (47 fajta), míg 57 százalékán (132 fajta) külföldi nemesítésű fajtát választottak a termelők. A termelők a területi részarányt alapul véve őszi árpából, őszi tritikáléból és tavaszi zabból a szaporítóanyagot elsősorban a Nemzeti fajtajegyzékből választották, míg tavaszi búza, tavaszi árpa és őszi rozs esetében pedig az EU-s fajtajegyzéket részesítették előnyben a korábbi évekhez hasonlóan. Az őszi durumbúza esetében közel fele-fele arányban oszlott meg a hazai és az EU-s fajtahasználat, míg őszi zabot és tavaszi tritikálét kizárólag a Nemzeti fajtajegyzék alapján vetettek. 2021 őszére a Vetőmag Szövetség az őszi kalászosokra 123,1 ezer forint tonnánkénti tájékoztató árat hirdetett meg, míg tavaszi árpára és zabra a 2022-es tavaszi szezonra nem közöltek hivatalos árat.