fbpx

Csökkennek a lehetőségek!

Írta: - 2017 június 28.

A tavaszi vetésű kultúráknál is egyre kevesebb a lehetőség a növények életkörülményeit befolyásolni, javítani az esélyét a magasabb termésnek, a jobb minőségnek. Egyik ilyen lehetőség a fejtrágyázás alkalmazása, a legfontosabb elemek lombon keresztül történő pótlása. Természetesen a makroelemek esetében ez teljesen mást jelent, mint a mikroelemeknél.

A Yara palettájáról két meghatározó, növényspecifikus terméket emelek ki, amelyeket a technológia részeként javaslunk. Összetett, sok hatóanyagot tartalmazó lombtrágyákról van szó, amelyek az igen magas hatóanyag-tartalom mellett keverhetőséggel, esőállósággal, tartamhatással is rendelkeznek. E tulajdonságai, valamint a benne lévő elemek arányaival, illetve rendkívül kedvező hektárköltségükkel teszik vonzóvá a felhasználásukat.

Elsőként a YaraVitaTM Brassitrel Pro, amire felhívom a figyelmet. A termékben kalcium, magnézium, bór, mangán található, valamint természetesen nitrogén. Felhasználási célként első helyen a napraforgót említem, 3 l/ha mennyiségben, 6-8 levélpár idején kell kiadni. Ezután, a napraforgó esetén javaslom még csillagbimbós állapotban a YaraVita TM Bortrac 1,5-2 l/ha dózisát kijuttatni. A Brassitrel még a következő kultúrák esetében javasolt: cukorrépa, borsó, bab, mák, szója. E növényeknél is általában elegendő 3 litert kijuttatnunk egy hektárra. A kijuttatás időpontját pedig időzítsük minél korábbra a megfelelő fenológiai fázisban – amikor már rendelkezésre áll a megfelelő felület –, hiszen a hosszú tartamhatásnak köszönhetően sokáig biztosíthatjuk a megfelelő tápelemeket. A cukorrépánál a bór használata szintén erőteljesen indokolt.

A másik növényspecifikus termékünk, melynek a használata rövidesen aktuális, az a YaraVita TM Zeatrel. A termék, ahogy a neve is mutatja, a kukorica lombtrágyája. Javasolt dózisa 3-4 l/ha, amelyet ideális esetben 6-8 leveles állapotban juttassunk ki. Itt a legnehezebb a megfelelő fejlettségét meghatározni, hiszen a túl korai kijuttatás rontja a hatékonyságot, a kései pedig nehezebben kivitelezhető. Abban az esetben, ha a cink pótlása szükséges, és nagyobb mennyiséget juttatnánk, akkor a YaraVitaTM Zintracot javasoljuk 0,5-1 l/ha mennyiségben. (Megelőzendő a kérdéseket, a két termék NEM keverhető!)

Általában a termékek a legfontosabb növényvédő szerekkel keverhetőek, de minden esetben érdemes keverési próbát csinálni, vagy a www.tankmix.com weboldalon, vagy a TankmixIT mobilalkalmazás segítségével ellenőrizni.

Gyuris Kálmán

Yara Hungária Kft
+36-30/3839-341