fbpx

Így nem tévedhetsz a dinnyével

Írta: - 2017 június 28.

Már az ajtón kopogtat az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcsünk szezonja. A megfelelő állagú és minőségű sárga- és görögdinnye kiválasztása évszázados titok – de azért léteznek csalhatatlan fortélyok. Nem tévedhetünk a fogyasztásával sem, mert mindkét válfaja olyan iszonyú egészséges, hogy bolond, aki ilyenkor nem ezzel kezdi vagy végzi a napját…!

Évszázados a nyílt titok

Ha nem akarsz ízetlen, gumisra fonnyadt, bűzösre rothadt dinnyét venni, akkor így csináld – javasolják azok a Duna-Tisza-közi termesztők, akik nemcsak évszázados hagyományok folytatói, de maguk is szeretik az egyik legjobb nyári gyümölcsünket. Az ügyes görögdinnye-választásnak két döntő fogása van. Először: ha az inda, az indacsonk zöld, nedvvel telített, akkor az a darab még éretlen. Másodszor: ha az oldalát megütögetve kong, mint a vízzel teli tök, akkor a gyümölcs kiérett. Az ízminősége ettől még persze korántsem biztos, de ekkor már nagyon nem lehet melléfogni…

A tuti tipp

A sárgadinnye titka hasonló: ha olyan puha az indánál, hogy benyomható, áttörhető a vastag héj, akkor az bizonyosan rossz: túlérett vagy már poshadt. Ugyanakkor, ha az indacsonknál túl kemény, akkor még éretlen. A tuti tipp: a jó sárgadinnye az indánál közepesen puha, az íze pedig akkor lesz jó, ha az illata még a héjon keresztül is elárulja magát…

Ma egyébként egyre könnyebb jól vásárolni: a vevők visszajelzéseit követve a boltok-áruházak a kisebb, 1,5-2 kilós darabokat preferálják, a termesztők ezért a 0,8-3 kilós nagyságú fajtákat részesítik előnyben.

Ha dinnyét eszel, gyógyszert nem veszel

Egyébként pedig még az érett, friss dinnyét még akkor is érdemes gyakran enni nyáron, ha a kevésbé finom ízűekből sikerült bevásárolni. Ez az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A görögdinnye segíti az emésztést és a fogyást, egyes daganatos betegségek megelőzését és az UV-sugárzás elleni védelmet, csillapítja a lázat, enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat, és gyakori fogyasztása nemcsak ízületi, hanem szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését is támogatja.

Szinte felsorolni is nehéz a sárgadinnye előnyeit: ez is vitaminbomba, jótékonyan hat még a vékony- és vastagbélgyulladásra, élénkíti a veseműködést, ellenszere a köszvénynek, reumának, a menstruációs fájdalmaknak, a hasi részek és a vékony-/vastagbél gyulladásos betegségeinek. Jót tesz a szemnek, antioxidáns, csökkenti a szívbetegségek kialakulását, agyi katasztrófákat, a rákos sejtek megjelenését. Emellett kiváló energiaforrás, stabilizálja a vércukorszintet.

A bölcsek így csinálják…

És még néhány jótanács. Egyrészt erős illata miatt a sárgadinnyét érdemes fóliában a hűtőbe tenni, nehogy a többi kaja átvegye az aromáját. A dinnyékre is igaz továbbá az, ami a többi gyümölcsre: bölcs ember éhgyomorra – leginkább reggel – eszik gyümölcsöt. Reggel, délelőtt a szervezet „öntisztító üzemmódban” van, és az emésztőrendszerben ilyenkor hasznosul legjobban a lédús, hasznos elemekben gazdag alapanyag. Ugyanakkor, mivel emésztéssegítő hatású, nehezebb ételek elfogyasztása után is jól jön.

Kohout Zoltán