fbpx

Az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették Vas megyében

Írta: - 2014 november 06.

Szombathely, 2014. november 5., szerda (MTI) – Vas megyében az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, jövő hét elején befejeződnek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas Megyei Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

Az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették Vas megyében

Az őszi búza tervezett vetésterülete 45 262 hektár. A repcét 17 569 hektáron vetették el, a tervezett vetésterület 20 ezer hektár volt. Mintegy 10 374 hektáron őszi árpát, 4503 hektáron tritikálét, 802 hektáron pedig rozst vetnek.

Az őszi munkákat viszont jelentősen hátráltatja, hogy a földek jelentős részén még mindig van belvíz, a talajok sok helyen vízzel telítettek. A belvízzel borított területeken a munkavégzés lehetetlen, a vízzel telített földeken pedig csak a talajszerkezet jelentős rombolásával lehetne elvégezni az őszi munkákat – közölte a kamara.

A betakarítási és vetési munkálatok csúszása miatt eltolódott a tavaszi vetésű növények talaj-előkészítése, trágyázása is. A tavaszi vetésű növények alá összesen több mint 71 ezer hektárnyi területen kell az őszi talajmunkákat elvégezni.

A megyében további problémát okoz az őszi növényvédelmi tevékenységek (például a repce gyomirtás) elvégzése is – tájékoztatott a NAK Vas Megyei Igazgatósága.

A betakarítási munkák közül a csaknem 6900 hektáron termelt napraforgó aratása már befejeződött, a belvíz miatt minimális területen maradt csak „lábon” a növény. A napraforgó hektáronkénti termésátlaga 2,62 tonna volt.

A kukorica 40 százalékát takarították be, a teljes vetésterület 28 217 hektár. A hektáronkénti átlaghozam 8,5 tonna, a termés viszont várhatóan közepes-gyenge minőségű lesz. A minőségére vonatkozóan ugyan még nincs teljes körű információ, de a csapadékos időjárás miatt a mycotoxinok várhatóan határérték közeliek lesznek.

MTI 2014. november 5.