Bezárás

Az agráriumban keletkező hulladék újrahasznosítása

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 28.

Sikerrel zárult egy másfél milliárd forintos alkalmazásorientált, komplex kutatás-fejlesztési projekt a Bay Zoltán Kutatóközpontnál. A program eredményeként lézertechnológiai vizsgálati eszközt alkottak, és a mezőgazdaságban keletkezet hulladék kezelésére dolgoztak ki egy hatékony módszert.

Fém hulladék
Az agráriumban keletkező és egyéb hulladékok, fémtartalmú melléktermékek újrahasznosítását teszi lehetővé a projekt eredménye (fotó: Pixabay)

Nyersanyagként újrahasznosítás

Egy új, a körforgásos gazdálkodást támogató, termékorientált, biológiai alapú fejlesztést hoztak létre, ami lehetővé teszi az agráriumban keletkező biomassza és egyéb hulladékok, fémtartalmú melléktermékek nyersanyagként történő újrahasznosítását.

Az ipari lézertechnológia területén egy új vizsgálati eszközt alkottak a kutatóintézetben, ami lehetővé teszi az infravörös fényjel felerősítését, így bizonyos anyagszerkezeti vizsgálatok pontosabbá, költséghatékonyabbá válhatnak.

Ipari méretű energiatárolás és még több eredmény

Emellett a kutatóközpont a projekt során kísérleti fázisig juttatott el egy, a lítiumalapú akkumulátorok kiváltását lehetővé tevő ipari méretű energiatárolásra alkalmas áramforrás létrehozásában, illetve egy új, a kompozit anyagok 3D nyomtatását modellező módszert dolgozott ki.

Továbbá felállítottak egy olyan új üzemelési biztonságot értékelő modellt is, ami elősegíti az ipari gépek, berendezések, finomítók, atomerőművi berendezések romlási folyamatainak, anyagszerkezeti változásainak pontosabb előrejelzését.

A projekt a Tématerületi Kiválósági Program keretében valósult meg. A kutatóintézet számos más programnak is aktív résztvevője, melyek a mezőgazdaságban jelentkező problémákra keres megoldást, illetve a fenntarthatósághoz, az innovatív fejlesztésekhez, precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódik.

Forrás: MTI