fbpx

Tovább izmosodott a magyar agrárium

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 28.

…méghozzá nem is akármilyen nagyságrendben: 20 százalékkal nőtt a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kivitele tavalyhoz képest. A behozatal ugyan még nagyobb, egyharmados arányban nőtt, de még így bőven a javunkra áll a külkereskedelmi mérleg.

szarvasmarha

Még jó a mérleg, de romlik

Az agrár- és élelmiszergazdaság külkereskedelme az év első 9 hónapjában 9,8 milliárd eurót produkált, míg a behozatal értéke csaknem elérte a 6,9 milliárdot. Ezzel a hazai agrár- és élelmiszerágazat külkereskedelmi mérlege szűk 3 milliárd eurós aktívummal zárt, ami 163 millió euróval több, mint a 2021-es év azonos időszakában. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke bő 25, importértéke több mint 36 százalékkal nőtt, az értékegyenleg majdnem 6 százalékkal volt több, mint tavaly ilyenkor. Az már kevésbé örömteli, hogy a trend a mérleg romlása felé mutat: az ágazati termékek exportvolumene csaknem 11 százalékkal mérséklődött, importvolumene viszont majdnem 40 százalékkal bővült 2022 első három negyedévében.

Nagyot nőtt néhány kiviteli termékünk értéke

A nemzetgazdasági export szűk 20, az import 30 százalékkal nőtt. A legnagyobb exportérték-csökkenés a növényi termékek árucsoportját érintette (-20 millió euró), főleg az egyéb élő növény, dugvány, oltvány, gombacsíra (-20 millió euró) exportértékének esése miatt. A legnagyobb exportérték-növekedés az állati és növényi zsír- és olajárucsoportnál jelentkezett (+335 millió euró), ezzel biztosítva a 4. helyét a legfontosabb árucsoportok között. Az állati takarmányok értéke 273 millió euróval, a tejtermékek exportértéke 163,7 millió euróval nőtt, főleg a tej majdnem 50 százalékos exportérték-növekedése révén. Az olajos magvak árbevétele 157 millió euróval, a húsból és halból készült termékek, avagy az állati eredetű élelmiszer-készítmények exportárbevétele 89 millió euróval volt több a bázisidőszakhoz képest. A gabonafélék exportértéke 86 millió euróval haladta meg a 2021. évit, mivel a búza exportárbevétele 27 százalékkal, 510 millió euróra nőtt – közölte az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

Malomipar liszt raktár
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Importoldalon a gabonafélék, valamint az olajos magvak árucsoport értéke nőtt legnagyobb mértékben, 305,5, illetve 298 millió euróval. Az állati és növényi zsír- és olajárucsoport importértéke 229, az állati takarmányoké 194 millió euróval bővült. Az egyetlen importérték-csökkenés a dohánytermékeket érintette (-5,6 millió euró), elsősorban a fogyasztási dohány importértékének 43,9 millió eurós visszaesése miatt.

A magyar agrárium az EU piacaiból él

Magyarország agrár-külkereskedelme a vizsgált időszakban is koncentrált és erősen Európa-centrikus volt: az exportforgalom 95,4 százalékát európai országokkal bonyolítottuk. Ázsia részesedése 2,9, Amerikáé 1,2 százalék volt, Afrika és Ausztrália részesedése pedig a fél százalékot sem érte el. Természetesen az Európai Unió belső piaca abszolút meghatározó, az agrár-külkereskedelmi exportból 84,6 százalékkal, az importértékből 86,8 százalékkal részesedett 2022 első kilenc hónapjában.

Az EU-tagországokba exportált termékek értéke és az import értéke is durván 27-27 százalékkal emelkedett, az egyenleg 2355 millió eurós értéke bő 26 százalékkal magasabb, mint a bázisidőszakban volt. A legfontosabb export- és importpartnerek köre szinte azonos, így a legnagyobb agrár-külkereskedelmi forgalom 2022 első három negyedévében is Németországgal bonyolódott. Az agrárexport értékének csökkenő sorrendjében további fontos partnerek voltak még Olaszország, Románia, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Hollandia és Franciaország. A felsorolt országok részesedése megközelítette a teljes agrárkivitel 75 százalékát. Az agrártermékek főbb beszállítói szinte megegyeznek az exportpiacokkal, amelyek a behozatal több mint 80 százalékát biztosították.