fbpx

A covid ellenére 10 százalékot javított az agrárexport

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 31.

Majdnem 10 százalékkal javította (tovább) tavaly a mezőgazdasági külkereskedelem mérlegét a hazai agrárium. Nem jó hír az export-nagyságrend csökkenése és a behozatal jelentős növekedése, de az nagyobb árérték révén a kép így is jól mutat.

napraforgó

332 millió euróval több, mint 2020-ban

Tavaly a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek export- és importértéke is (0,2 tizedszázalék eltéréssel) majdnem 11 százalékkal, az egyenleg pedig 10,3 százalékkal nőtt. Ez euróban kifejezve úgy alakul, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 10,6 milliárd eurót, a behozatal értéke 7,1 milliárd eurót tett ki. Ezzel a teljes agrár-külkereskedelem aktívuma 3,6 milliárd euró – ami 332 millió euróval több, mint 2020-ban.

…de a hazai össz-exportban visszaesett

Kevésbé jó hír, hogy a kivitel mennyisége stagnált (egészen pontosan 0,3 százalékkal csökkent), míg a behozatal volumenindexe 7,7 százalékkal nőtt. Ezt a mennyiségi eltérést ellensúlyozta az exportárindex szűk 11 és vele szemben az importárindex 3 százalékos növekedése – vagyis az agrár-külkereskedelmi cserearány javult 2021-ben. Ugyancsak csökkent az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül, és a 0,3 százalékpontos csökkenéssel közel azonos az agrárimport részesedésének 6,4ről 6 százalékra mérséklődése is.

szója

Ezt vették-vittük a leginkább

A hazai agrárkivitel legerősebb szegmensei az állati és növényi zsírok, olajok voltak: ez az árucsoport 244 millió euróval növelte a bevételét. Ebben az is benne van, hogy az árucsoport legértékesebb elemei – napraforgómag-olaj és repceolaj – értéke 173 és 42 millió euróval meghaladta az egy évvel korábbit. Az állati takarmányok exportértéke 177 millió euróval volt magasabb, mint 2020-ban. hatalmasat, bő 15 százalékot nőtt a húsfélék exportértéke (153 millió euró 1045 millióról). A jelentősebb árucsoportok körében a legnagyobb visszaesés a dohánytermékek szenvedték el: az exportérték 57 millió euróval, azaz majdnem 26 százalékkal 164 millió euróra csökkent. A hazai agrárexport egyébként erősen koncentrált: az összérték közel 80 százalékát 10 árucsoport adta 2021-ben. Az öt legnagyobb értékű árucsoport – gabonák, állati takarmányok, húsfélék, ital, szesz, ecet, az állati és növényi zsírok, olajok – részesedése a teljes agrárexportból közel 52 százalék volt.

(Részletesen is foglalkozott a témával laptársunk, az Agrárágazat márciusi lapszámának szakértője – a cikk itt elolvasható!)

forrás: AKI

fotók: illusztráció (Horizont Média/archív Kohout Zoltán)