fbpx

Idén is lesz szüreti ellenőrzés, bővített tárgykörrel

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 27.

Idén külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit – új elemmel bővül a négy éve megkezdett szüreti ellenőrzési program, melynek keretében az illetékes hatóságok a szüret idején a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemeket látogatják. Az összehangolt ellenőrzések elsődleges célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme.

Piros szőlő
Egy hónapon belül kezdődik a szüret (fotó: Pixabay)

Mekkora a mért és feljegyzett mustfok?

Korábbi években több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma nem egyezik, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek. Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat.

Ennek megelőzése érdekében 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot indított a HNT és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.

Tovább bővült 2022-ben az ellenőrzés köre

Az idei évben az Agrárminisztérium már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül kiemelt szerepet szán az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai fognak végrehajtani a kiválasztott üzemekben a szüret teljes időszakában.

Várakozásaink szerint a már bevált ellenőrzési program kibővítése eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc