fbpx

Rotációs forgóboronás magágykészítő és gabonavető gépkombinációk összehasonlító értékelése (I. rész)

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

A rotációs forgóboronákkal összekapcsolt mechanikus vetési rendszerű gabonavető gépkombinációk a forgatásos (szántásos) és a forgatás nélküli (lazításos) mulcsba-vetési technológiákban – a kalászosok, valamint a repce vetése vonatkozásában – igen elterjedtek, és standard megoldást jelentenek számos gazdaságban. Ezen okokból a kis- és közepes gazdaságok számára készült hat különböző gyártmányú – azonos, 3 m munkaszélességű – gépkapcsolás összehasonlítását végezték el teszt-üzemben Németországban.

A német „profi” – Magazin für Professionelle Agrartechnik – mezőgazdasági gépesítési szaklap három részben (2011. 06-07-08 számaiban), Gottfried Eikel szerkesztésében és írásaival, összesen 20 (!) oldalon keresztül egy igen részletes, a gépkonstrukciókra, technikai kivitelre, munkaminőségre, alkalmasságra, stb. kiterjedő összehasonlító értékelést közölt különböző gyártmányú rotációs boronákkal összekapcsolt gabonavető gépekről, gépkapcsolásokról.

A következőkben – két részben – ezen összehasonlítás szerkesztett, rövidített változatát tárjuk az Agrárágazat olvasói elé.

 

Az összehasonlított rotációs fogóboronák főbb műszaki jellemzői

Az összehasonlítás alapját valamennyi esetben azonos (~ 3,0 m) munkaszélességű, függesztett rotációs forgóboronákra „ráépített” mechanikus magadagolású és gravitációs magtovábbítású gabonavető gépek képezték, amely gépkombinációkat összefoglalóan az 1. táblázat tartalmazza.

 

 

A talajművelő (magágykészítő) rotációs boronák függesztett kivitelűek, 3-pontos függesztő szerkezetük II-es v. III-as kategóriájú.

Munkaszélességük – az oldalhatároló lemezek közötti távolság – 2,96 métertől 3,09 méterig terjed.

A gépek alsó függesztőkar összekötőjének hosszirányú állathatósága az Amazone-nál +15 cm; a Kuhn és Kverneland gépeknél +6 cm; a Lemkennél/Kvernelandnál –6/(2x+6) cm; illetve (2x-5)/+5 cm, míg a Rabe Toucan alsó függesztőkar összekötője fix bekötésű.

A rotációs boronatagok száma (fele-fele arányban) 10 db (Amazone; Kuhn; Pöttinger) vagy 12 db-os kivitelű.

Az egyes boronafogak belső hosszúsága 27 v. 28 cm, kivételt képez a Pöttinger Lion, amely 32 cm belső hosszúságú.

A rotációs boronák üzemeltetése – gyártói megadások szerint – 118-140 kW/160-190 LE teljesítményű erőgépet igényel.

A legnagyobb teljesítményigénye (140 kW) a Kuhn HR 304 D, míg a legkisebb (118 kW) a Lemken Zirkon rotációs boronáknak van.

 

 

A rotációs boronák – függőleges tengelyekkel rendelkező – talajművelő munkaeszközökkel felszerelt forgóboronái kényszerhajtásúak.

A hajtásláncolatok kialakítása olyan, hogy az üzemeltető erőgép TLT-ről érkező forgómozgást fogaskerekek közvetítik a függőleges tengelyek végére rögzített boronafogakhoz (2-2 boronafog/rotor).

A boronafogak (szerszámok) talajban – egymáshoz képest 90 °-os szögeltéréssel – dolgozó részei a haladó és a forgó mozgás együttes hatására hurkolt ciklois pályát írnak le a talaj felszínével egybeeső síkban.

Ez a mozgás a jó talajkeverő hatás mellett jelentős aprító munkát is eredményez.

 

A munkavégző rotorok fordulatszáma – a gyári alapfelszerelést képező fogaskerékpárral, 1000 min-1 TLT fordulatszám mellett – 185-527 min-1 fordulatok közötti.

A gyártók által szállított összes fogaskerékpárral a minimális rotorfordulat 138 min-1 (Rabe Toucan,
540 min-1 TLT-nél), a maximális rotorfordulat a Pöttinger Lion-nál a legnagyobb, 527 min-1 fordulat az 1000 min-1 TLT-nél.

A rotorokat meghajtó fogaskerekeket csavarkötések oldásával-szerelésével lehet cserélni.

A gyakorlatban ehelyett inkább a TLT-fordulatszámát változtatják meg.

Ebben a tekintetben azonban a Pöttenger és Rabe bizonyos fogaskerék-pároknál korlátozó előírásokkal él, a Kuhn az 540 min-1 és 750 min-1 TLT-fordulatszámot csak kisebb teljesítményű traktoroknál engedélyezi, a Kverneland pedig még ezeknél sem.

Kétfokozatú kapcsolómű van a Kuhn (HR 304 M) és a Lemken (Zirkon 8/300 SG) rotációs boronákon, így a rotorfordulat ilyen módon is megváltoztatható, illetve a boronafogak „fogásra” is átállíthatók.

 

 

A (különböző) rotációs borona hajtásátvivő fogaskerék-házak konstrukciós kialakításának néhány egyedi jellemzője:

  • Amazone: a kúpgörgős csapágyazású rotortengely a fogaskerékház alá hegesztett merev profilban forog;
  • Kuhn: a fogaskerékház teknőjét alulról stabil és cserélhető csapágyperemek erősítik meg;
  • Kverneland: az ékhornyos profilra alulról feltolt boronafog tartói az alsó tömítés cseréjét kívülről is lehetővé teszik;
  • Lemken: a meghajlított és összehegesztett fogaskerék „teknőbe” behegesztett csapágyülékeket egyetlen készülékbe-fogatással hozzák egymással párhuzamos irányultságúvá;
  • Pöttinger: a csapágyülékek a fogaskerékház padozatával és a merevséget kölcsönöző „köztes” padozattal is össze vannak hegesztve;
  • Rabe: a rotortengelyek csapágyülékeit a köztes padozattal és a teknő aljával is összehegesztik.

A rotációs boronák tömörítő, talajlezáró hengereinek átmérője 500-580 mm közötti.

A legkisebb (500 mm) átmérővel a Lemken trapéz profilos és a Rabe fogazott hengerei rendelkeznek a legnagyobb átmérője (580 mm) az Amazone (gumi)gyűrűs tömörítő hengernek van.

A profilos kialakítású aprító-tömörítő hengerek tömege 500-820 kg közötti.

Közülük a „legnehezebb” a Kverneland (550 mm) csillag profilos hengere, míg a „legkönnyebb” az 540 mm átmérőjű Kuhn fogazott-taréjos henger.

A rotációs boronák főbb műszaki jellemzőit a 2. táblázat foglalja össze.

 

 

Rotációs forgóboronák összehasonlító értékelése a „profi” szerint

Az összehasonlító értékelés során a tíz forgórészes (Amazone, Kuhn, Pöttinger), és a tizenkét forgórészes (Kverneland, Lemken, Rabe) rotációs boronák munkája között érdemi különbséget nem találtak.

Sokkal fontosabbnak értékelték a helyesen megválasztható rotor fordulatszámokat, amelyek a Kuhn és Lemken munkagépek esetén a legmegfelelőbbek.

Azt állapították meg, hogy a tíz-rotoros forgóboronák a talajban lévő köveket jobban átengedik, a 12-rotoros kivitelek teljesítményigénye azonban kisebb.

A boronafogak cseréje a Kuhn és Lemken gépeknél a legegyszerűbb, a boronafogak „kővédelme” a Rabe Toucan-nál a legjobban megoldott.

A rögtörő-tömörítő profilos hengerek által képzett – a talaj felszínén kialakított – bakhátakat és barázdákat – a Pöttinger Lion kivételével – „jó”-nak ítélték meg.

 

 

A rotációs boronák munkaminőségét – a tesztvizsgálatok tapasztalatai szerint is – lényegesen befolyásolja a tömörítőhenger, ill. (palástjának) felületének kialakítása.

A rotációs boronákhoz kapcsolható talajlezáró, rögtörő-tömörítő hengerek kiválasztására – sajnos – nincs általános érvényű „recept”, és ilyet a tesztvizsgálat során sem találtak.

Ennek „feloldására”, a különböző kötöttségű talajok, talajállapotok (nedvességtartalom, rögfrakciók, stb.) esetére a gépgyártók különböző (munkaszélességű és tömegű), sima- vagy profilos felületű (kialakítású) hengereket gyártanak és kínálnak a felhasználók részére.

Az Amazone, Kuhn és Kverneland hat henger-változatot kínál; a Lemken és Pöttinger hetet, a Rabe pedig négyfélét!

Az összehasonlító vizsgálatok során közepesen kötött, inkább könnyű (laza) talajokon előnyösebbnek tűnik az Amazone (gumi)gyűrűs hengere és a Kuhn fogazott-taréjos (Maxipackerwalze) hengere, mert átmérőjük a többiétől nagyobb, és így gördülési ellenállásuk kisebb.

 

A fogazott (Kuhn, Rabe) hengerek hátránya viszont az, hogy a (talaj)lesodrót a talajféleséghez igazodva mindig újra be kell állítani.

Laza talajokon a Lemken trapézprofilos (Trapezpackerwalze) és a Pöttinger hajlított-tárcsafülés (Krumenpackerwalze) hengerek is kiváló munkát végezhetnek.

Igen kötött talajon az a törőhenger (Crakerwalze) vált be, amelyet a Kverneland a német Kerner cégtől szerez be.

Ez a törőhenger – a szélesebb tömörítő gyűrűknek köszönhetően – a ráépített vetőgép tömegét könnyebb (laza) talajokon is jól „kitámasztja”.

A gépbeállításokkal kapcsolatban: az átlag feletti (vagyis „jó”) a munkamélység beállításának lehetősége az Amazone és Lemken gépeknél; az ütköztető lemezek be-/átállíthatósága szempontjából a Lemken Zirkon nagyon jó (horizontális/vertikális) beállítási lehetőségekkel rendelkezik, viszont a beállítás (átállítás) nehézkesen valósítható meg.

 

 

A Kverneland és Rabe gépeknél az ütköztető lemez beállíthatóságát „jó”-nak minősítették.

Az oldal(határoló) lemezek beállíthatósága a Kverneland NG-H 301 forgóboronánál a legjobb („++” = nagyon jó), míg a nyomlazító munkája/-biztosítása a Lemken és a Pöttinger rotációs boronák esetén a legmegfelelőbb.

 

 

A szállítási helyzetbe állítás, ill. szállítási szélesség vonatkozásában az Amazone és Rabe gépeket értékelték a legjobbaknak.

A vizsgált rotációs boronák összehasonlító tesztértékelése a 3. táblázatban került összefoglalásra.

 

 

Forrás: „profi” 06/2011. 24-29. oldalak

(Gottfried Eikel: „Bestellkombinationen

von Amazone, Kuhn, Kverneland, Lemken,

Pöttinger und Rabe im Vergleich”)

  Dr. Fűzy József

Az összehasonlított magyágykészítő+ vető gépkombinációk

1. táblázat

Gyártó vállalat Gyártó ország Rotációs borona + lezáró henger típusa

(eredeti megnevezése)

V e t ő g é p

típusa

Amazone D KE-3000 Super + gumigyűrűs (Keilring) AD 303 Super
Kuhn F HR-304 D +fogazott – taréjos (Maxi Zahn) Integra GII 3000
Kverneland1) I/D NG-H 301 + csillag profilos (Craker) mc-drill Pro
Lemken D Zirkon 8/300 + trapéz profilos (Trapez) Saphir 7/300
Pöttinger A Lion 301 + hajlított tárcsafüles (Krumen) Vitasem 302 A
Rabe2) D/A Toucan SL 3000+fogazott (Zahn) Ceria 3001 A

 

Megjegyzés1): a rotációs boronát Olaszországban, a vetőgépet Németországban gyártják;

2): a rotációs boronát Németországban gyártják, a vetőgépet a Rabe a Pöttingertől veszi át

Rotációs boronák főbb műszaki jellemzői/mért értékek

2. táblázat

 

Rotációs borona

Műszaki   típusa

adatok, mért értékek

Amazone KE 3000

Super

Kuhn HR

304 D

Kverneland NG-H 301 Lemken Zirkon 8/300 Pöttinger Lion 301 Rabe Toucan SL 3000
Függesztőmű kategória II II II III N III N II és III
Alsó karösszekötő állíthatósága1)   (cm) +15 +6 +6 -6/2x+6 2x-5/+5 0
Rotációs boronatagok száma (db) 10 10 12 12 10 12
Boronafogak hossza, belül   (cm) 27 27 28 28 32 28
Max. traktorteljesítmény   (kW/LE) 132/180 140/190 132/180 118/160 132/180 132/180
Rotációs borona fordulatszám2) (min-1) 282/373 270/360 336 300/400 185/527 348
– min. fordulatszám3) (min-1) 152 178 248 216 185 138
– max. fordulatszám3)   (min-1) 373 417 362 400 527 419
Tömörítő henger átmérője (cm) 58 54 55 50 52 50
Munkaszélesség4) (m) 2,96 3,00 3,09 3,05 3,06 2,99
Szállítási szélesség (m) 3,06 (3,0)5) 3,12 2,99 3,00 3,00 3,01
Rotációs borona tömege   (kg) 1720 1640 21206) 17106) 1730 1620
– ebből a tömörítő henger   (kg) 680 500 820 780 630 540
Gépár, alapkivitelben7) (Euro) 11.100 11.760 12.877 10.040 11.318 8)
Gépár, vizsgált felszereltséggel (Euro) 16.830 14.692 17.229 15.059 15.103 8)

 

Megjegyzés:  Az adatok a vizsgált kivitelű gépekre vonatkoznak

  •  hosszirányú állíthatóság a tesztüzemmel szemben
  •  gyári alapfelszerelést képező fogaskerék-párral, 1000 min-1 fordulatú TLT esetén
  •  az összes szállítható fogaskerék-párral
  •  az oldalhatároló lemezek közötti távolság
  •  az Amazone szerint az oldallemezek helyesen szerelt csavarjai esetében 3 m
  •  nyomjelzővel együtt
  •  az alapkivitelű gép csőpálcás tömörítő hengerrel, ÁFA nélkül
  •  kifutott széria, nincs már gyártásban, a helyettesítő géptípus PKE

(Forrás: Profi 06/2011, 25. oldal)

Rotációs boronák összehasonlító értékelése

3. táblázat

 

Rotációs borona

típusa

Mutatók megnevezése

Amazone KE 3000 Super Kuhn HR
304 D
Kvernelan
NG-H
301
Lemken Zirkon
8/300
Pöttinger Lion
301
Rabe Toucan
SL 3000
Forgóborona egység
Felfogatás (a ráépített vetőgéphez) 0 0 0 0 0
Boronafogak cserélhetősége 0 ++ 0 ++ +
Kővédelem 0 0 0 0 0 +
Barázda- és bakhátképzés + + + + 0 +
Munkamélység állítása + 0 0 + 0 0
Ütköztető lemez állítása 0 0 + ++/– +
Oldallemezek beállítása 0 + ++ + + 0
Nyomlazító munkája/-biztosítása 0/+ 0/+ 0/– – +/+ +/+ +/–
Szállítási helyzetbe állítás/szállítási szélesség 1) – –/++ – – + + 0 ++
Tömörítő (henger) egység
Teherbíró képesség + + 0 + + +
Munkaminőség – közepes kötöttség     talajon ++ 0 + ++ ++ 0
  – kötött talajon + 0 ++ + + 0

 

Megjegyzés:  1)  Amazone-nál „– –”-ra értékelték, a gyártó szerint helyesen szerelt oldallemezekkel „++”   lenne

Értékelés: „++” = nagyon jó; „+” = jó; „0” = átlagos; „–” = átlag alatti; „– –” = hiányos

(Forrás: Profi 06/2011, 25. oldal)