fbpx

Talajjavítás, hozamnövelés riolittufával

Írta: Kristóf Imre - 2022 február 18. -Hirdetés

A természetes eredetű riolittufa mezőgazdasági célú hasznosítását mutatta be a Colas Északő Kft. az AGROmashEXPO-n. A Bodrogkeresztúron bányászott ásványi anyagot már évtizedek óta alkalmazzák talajjavításra, de mostantól a házikerti felhasználásra is fókuszálnak.

A riolittufa tulajdonképpen egy vulkáni hamu, ami magába zárta a különböző mikro- és makroelemeket, és szerkezete, beltartalmi értékei alapján kifejezetten alkalmas talajjavításra. A szerves alapú tápanyagutánpótlás csökkenése miatt a riolittufa mezőgazdasági célú felhasználása napjainkban még jelentősebbé válhat.

Nagyszemcsés riolittufa
Nagyszemcsés riolittufa (Fotó: Horizont Média, Kristóf Imre)

A mezőgazdaságban a riolittufa mindenhol hatásos. Sajnos manapság a területek nagyrésze erodált, illetve a talajaink minősége nem megfelelő, és erre egy természetes, komplex javítást ad a riolittufa magyarázza Podráczki Károly a Colas Északkő Kft. értékesítője.

A fizikai tulajdonságait tekintve – a szemcseméretéből adódóan – nagyban javítja a talaj pórustérfogatát, illetve nagyon jó vízmegkötő képességgel rendelkezik. A térfogattömegéhez képest 20-25% víz megkötésére képes, amely különösen fontos az aszályos és belvizes időkben. Kémiai tulajdonságait nézve a benne lévő mikro-, makro- és ritkaelem-tartalom nagyban gazdagítja a talajt, és segíti a növények egészséges fejlődését. Mivel pH-ja közel semleges, alkalmas lúgos és savanyú talajok javítására egyaránt, így ezt a mutatót a semleges tartomány felé tolja el mindkét helyzetben. Mindezek hatására javul a talajélet, amely szintén egy egészségesebb növénykultúra termesztéséhez vezet.

Podráczki Károly a Colas Északkő Kft. értékesítője
Podráczki Károly a Colas Északkő Kft. értékesítője (Fotó: Békési István)

Nagyobb termés éveken át

A riolittufa használatával a talajok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak javítása mellett jelentős termésnövekedés is elérhető ismertette a különböző kutatások és vizsgálatok eredményét Podráczki Károly.

Évtizedek óta áruljuk ezt a terméket, tapasztalataink között szerepel 5-10%-os termésnövekedés, illetve kukoricában tapasztaltunk szemnedvesség-tartalom csökkenést, amely szintén egy nagyon pozitív dolog.

A riolitufa kijuttatásának optimális időpontja és felhasználási mennyisége a növénykultúrától és a termesztéstechnológiától függően változik, de természetes anyag révén, használható öko- és biotermesztésben is. 

A mennyiségek meghatározásában általában talajvizsgálati jegyzőkönyvekre hagyatkozunk, és ezen értékek alapján szoktuk meghatározni a dózist. Általánosságban elmondható, hogy 10 és 30 tonna/hektár közötti mennyiség az ajánlott, függően a talaj pH-jától, elemtartalmától, illetve kötöttségétől. Az optimális időpont a tavaszi vetés előtti, illetve az őszi betakarítás utáni időszak, amikor nincs növényborítottság. A kijuttatás után ajánlott a föld 15-20 cm-es rétegével bekeverni valamilyen keverőhatású eszközzel: tárcsával, kombinátorral, boronával.

Különböző szemcsenagyságú Bodrogkeresztúri Riolittufa, 10 kg-os kiszerelésben.
Különböző szemcsenagyságú Bodrogkeresztúri Riolittufa, 10 kg-os kiszerelésben.

Szobanövényeknek is

A szántóföldi kultúrákban használatos, ömlesztett anyag forgalmazása mellett a cég nyitott a házikerti és az otthoni felhasználók felé is. Magaságyásban vagy akár otthon a virágcserepekben, minden olyan helyen ajánlják a felhasználását ahol a talaj kémhatását, beltartalmi értékeit, a termesztőközeget javítani szeretnénk.

– Termékeink elérhetőek szóródó anyagban közvetlenül a bányából, amelyeket általában tehergépjárművek hordanak ki a kijuttatás helyszínére, illetve új termékünk a lakosság és kisebb felhasználók számára, a 10 kilós kiszerelésű, zsákos riolittufa. Rendelkezünk NÉBIH engedéllyel, Biokultúra tanúsítvánnyal, illetve Biokontrol engedéllyel, tehát akár öko- és biotermesztésben is felhasználható a termék.

Colas

Szerző: Kristóf Imre