fbpx

Mekkora a szüretelt szőlő tényleges cukorfoka?

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 17.

Idén is ellenőrzik a hatóságok a borászati üzemekben a szőlő tényleges cukorfokát, ugyanis a korábbi években volt rá példa, hogy az adminisztrációban rögzített érték eltért a valóságtól.

 

Szőlő, itt a szüret időszaka
Cél: a tisztességes piaci viszonyok fenntartása, és a helyes gyakorlat kialakítása
(Fotó: Pixabay)

 

A helyes szüreti gyakorlat kialakítása

Az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz (AM) az elmúlt években több bejelentés érkezett, hogy a szüretelt szőlő tényleges és az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés van.

Ez borkészítéskor is visszaélésekre adhat lehetőséget, de hátrányosan érintheti a szőlőtermesztőket is, mert az alacsonyabb értékre hivatkozva kisebb árat kaphatnak az átadott termékéért.

 

Az eddig elvégzett ellenőrzések eredményesnek bizonyultak

A szüreti ellenőrzési program 2019-ben indult és idén is folytatódik. Az idei ellenőrzések a Duna és a Balaton borrégió borászatai mellett az Egri és a Tokaji borvidékre fókuszálnak, és a szüret teljes időszakában, folyamatosan zajlanak.

A hegybírók tapasztalata szerint ugyanis az ellenőrzéseknek már csak a híre is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is mért adatokhoz.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény