fbpx

A Corteva bemutatta a legújabb innovációit

Írta: Csomor Zsolt - 2023 december 12.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat december elején online Média Klub eseményt tartott. A rendezvényen szó esett a 2023-as magyarországi agrártrendekről, a 2024-es piaci kilátásokról, valamint a Corteva innovációiról, új termékeiről.

2024-ben is kihívások várnak a hazai agráriumra

Az elmúlt év kihívásai jelentősen befolyásolták a magyar gazdálkodók 2023-as döntéseit, és a korábbi évek nehézségei sem múltak el nyomtalanul. A gazdák többsége továbbra is a költségek csökkentésén, a veszteségek minimalizálásán és a hatékonyság maximalizálásán dolgozik. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat a gazdálkodók igényeire és kihívásaira reagálva olyan fenntartható megoldásokat fejleszt, amelyek növelik a hozamokat és a termésbiztonságot, segítve ezzel a magyar gazdaságok jövedelmezőségének és termelékenységének megőrzését.

Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója
Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója

Habár a legpontosabb év végi adatok még nem állnak rendelkezésre, a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján úgy becsülhető, hogy 2023-ban közel 10%-kal nőtt a gabonafélék vetésterülete Magyarországon, míg a kukoricáé közel 20%-kal 800 ezer hektár alá csökkent. A napraforgó hazai vetésterülete a tavalyival közel azonos volt – ismertette az idei trendeket Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

2024-ben továbbra is kihívások várnak a magyar mezőgazdaságra. A gazdák vásárlóerejét és vásárlási hajlandóságát már most is jelentősen befolyásolják az alacsony terményárak, ami ahhoz vezethet, hogy a gazdák elhalasztják a termesztéssel, technológiával és beruházásokkal kapcsolatos döntéseiket. A kukorica vetésterületének növekedése is feltételezhető, míg a napraforgó esetében nem várható jelentős változás. A növényvédelmi szegmensben azonban továbbra is szerepet játszik majd az időjárás és a csapadék, amelynek mértéke meghatározhatja a betegségek vagy kártevők elleni védekezés mértékét.

„A Cortevánál nagy hangsúlyt fektetünk a termelőkkel folytatott párbeszédre, mivel az ő igényeik és meglátásaik fontos tényezőt jelentenek a termékfejlesztés során. Az idei évben a növénytermesztés jövedelmezősége drasztikusan romlott az előző évtizedhez képest. A magas inputköltségek, az alacsony terményárak és finanszírozási kamatok, valamint a terménypiaci kereslet stagnálása jelentette az agrártársadalom számára az idei év legnagyobb kihívását Magyarországon. A Cortevánál továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a gazdák számára olyan eszközöket biztosítsunk, amelyekkel 2024-ben is megbízható hozamokat és egészséges termést érhetnek el a jövedelmezőség érdekében” – hangsúlyozta Sergii Kharin.

kombájn betakarítógép vágóasztal aratás

A Corteva továbbra is elkötelezett a fenntarthatóság iránt

A Corteva a 2024-es szezonban is az innovációra és a fenntarthatóságra összpontosít, amit a vállalat egyre növekvő vetőmag- és növényvédő szer portfóliója is tükröz. A Corteva négy kukoricahibriddel és öt új napraforgóhibriddel készül a jövő tavaszi vetési szezonra – tájékoztatta a média képviselőit Maria Cirja, a Corteva Agriscience magyarországi, romániai és moldovai marketingvezetője.

Emellett a vállalat a közelmúltban bejelentette, hogy biológiai termékportfóliójának első tagját, a BlueN® biostimulánst Magyarországon is regisztrálták. A mikrobiológiai termék olyan egyedülálló megoldást kínál a gazdálkodóknak, amely természetes módon biztosít kiegészítő nitrogént a növény számára. A vállalat új termékei között szerepel a Queen™ gombaölő szer, amely az új Inatreq™ hatóanyaggal segíti a gabonatermesztőket a hozamok javításában. A Verben™ gombaölő szer különleges hatóanyagkombinációjával kiemelkedően hatékony a kalászt és a gabonafélék levélzetét támadó betegségek leküzdésében.

Maria Cirja, a Corteva Agriscience magyarországi, romániai és moldovai marketingvezetője
Maria Cirja, a Corteva Agriscience magyarországi, romániai és moldovai marketingvezetője

A Corteva növényvédelmi portfóliójának újdonságai közé tartozik egy új, posztemergens kukorica gyomirtó szer, a Principal® Forte, amely korszerű összetétellel, és a rugalmas kijuttatás érdekében beépített széfenerrel rendelkezik. A Viballa™ 2024-ben is az egyik leghatékonyabb eszköz marad a parlagfű elleni védekezésben, minden napraforgóhibrid esetében.

A Corteva továbbra is elkötelezett az iránt, hogy olyan termékeket és megoldásokat kínáljon, amelyek megfelelnek a gazdálkodók kihívásainak, és támogatják a mezőgazdaság fenntartható fejlődését. A kutatásba és fejlesztésbe való befektetései révén pedig a vállalat arra összpontosít, hogy javítsa a gazdálkodók és a fogyasztók életminőségét, fenntartva ezt a folyamatot a jövő generációi számára.