fbpx

70 milliárdot kapnak 2024 végéig a kertészetek

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 12.

2022-2024 között 65 ezer hektárt érintően a szőlő-gyümölcs ültetvények 70 milliárd forint támogatásban részesülnek. Az utóbbi években 185 milliárdot osztottak ki 7 ezer kertészeti beruházásra.

gyümölcs ültetvény gazdák
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nem mindegy, hogyan hasznosul a pénz

Az Európai Unió és a magyar állam célja a közel 7 ezer kertészeti beruházás 185 milliárdos támogatásával az import visszaszorítása és a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése volt – összegezhető Feldman Zsolt értékelése. Az Agrárminisztérium mezőgazdasági ügyekért felelős államtitkára a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) évzáró szakmai konferenciáján Agrár-ökológiai Program elindulásáról és az újraelosztó támogatásról azt mondta, ez a két új támogatási konstrukció a közvetlen támogatási források 30 százalékát jelenti. Ezért sem mindegy, hogy ezek az összegek miként hasznosulnak az ágazatban. Feldman Zsolt szerint az EU-ban a magyar Agro-ökológiai Program hasonlít leginkább a korábbi, zöldítési támogatáshoz, s nem véletlen, hogy a mezőgazdasági területek 80 százalékát jelentették be a programba. Ebből 94 ezer hektár a szőlő-és gyümölcsültetvény, ezért jelentős eredmény volt elérni a részleges teljesítési rendszert, hogy ilyen esetekben legalább a támogatás 30-50 százalékához hozzájussanak a gazdálkodók.

A megszokás már nem elég

Feldman Zsolt felhívta a jelenlévők figyelmét a Területi Monitoring Rendszer kapcsán arra, hogy a szabályok alapján egyes elemeit fokozatosan kell bevezetni, és a következő években is kötelező lesz alkalmazni. Így ezen a területen is nagy jelentősége lesz a rendszer minél hatékonyabb működtetésének és használatának. Az új KAP első évének tanulságai közül pedig azt emelte ki, hogy megszokásból már sem a támogatási feltételeknek, sem a változó piaci környezetnek nem lehet megfelelni. A változásokhoz való alkalmazkodási kényszer mellett a magyar szabályozást nevezte a leginkább termelőbarátnak, számos hasznos változás közül rámutatva a talajvédelemmel kapcsolatos előírásokra.

szőlő ültetvény

Így hasznosultak a milliárdok

A zöldség-gyümölcs ágazatban 50 Termelői Értékesítési Szervezettel (TÉSZ) áll együttműködésben az állam, az általuk forgalmazott áru értéke mintegy 90 milliárd forint. A TÉSZ-ek működéséhez biztosított támogatást összege évről évre nő – idén október közepéig közel 6 milliárd forinthoz jutottak. Agrár-környezetgazdálkodási támogatás címen 2022-2024 között mintegy 65 ezer hektárt érintően a szőlő-gyümölcs ültetvények 70 milliárd forint támogatásban részesülnek. Az ágazat a Vidékfejlesztési Programon keresztül technológiai fejlesztésre jelentős forráshoz jutott: gépbeszerzésre, kertészet korszerűsítésre, megújítására, üveg-és fóliaházak létesítésére, ültetvénytelepítésre, gombaházak, hűtőházak létrehozására, borszőlőültetvény telepítésre közel hétezer támogatott kérelemre 185 milliárd forint támogatást ítéltek meg.