fbpx

LG napraforgók a stabilitás jegyében

Írta: - 2023 december 12. -Hirdetés
Az aszálytól sújtott területeken jobb alternatívának bizonyult a napraforgó, mint a kukorica és idén sem hagyta cserben a termelőket. Az országos termésátlag 2,98 http://www.lgseeds.hut/ha lett, ami nagyon jó eredmény, figyelembe véve az ország délkeleti részén uralkodó viszonyokat. A vetésterület 2023-ban 676 000 ha körül alakult (1. ábra).

1. ábra: A napraforgó vetésterülete és termésátlaga országos szinten

A viszonylag magas termőterület miatt a jövőben nőni fog a napraforgó betegségek megjelenési kockázata, így fel fog értékelődni a napraforgó hibridek peronoszpórával szembeni ellenállóképessége is. A napraforgó peronoszpóra kórokozója (Plasmopara halstedii) világszerte elterjedt. A legnagyobb veszélyt a kórokozó nagyfokú változatossága és mutációs képessége jelenti. A Limagrain folyamatosan nyomon követi az ismert peronoszpóra rasszok elterjedését és figyeli az újak megjelenését. A nemesítés során hibridjeinkbe több rezisztencia gén kombinációját építjük be, ezzel maximalizálva a védettséget.

LG 50.479 SX
linolsavas (LO), közép-korai

Az LG 50.479 SX linolsavas hibrid az elmúlt években bizonyította, hogy Magyarország összes napraforgó-körzetében sikerrel termeszthető (2. ábra). Express™ 50SX-el és a szélesebb hatásspektrumú, hatékonyabb, Evorelle® Express™ gyomirtó szerrel egyaránt kezelhető. Terméspotenciálja és termésstabilitása kiváló, melyet több kísérleti hálózatban bizonyított (3. ábra). Olyan rassz-specifikus rezisztencia gén kombinációkkal rendelkezik, amely teljes szezonban biztos védelmet nyújt az összes, Magyarországon jelenleg előforduló peronoszpóra patotípussal szemben.

Mezoparcellás kísérletek
2. ábra: Az LG 50.479 SX terméseredményei különböző évjáratokban

3. ábra: Az LG 50.479 SX az IKR kísérletek élén 2023-ban.

LG 50.550 CLP
linolsavas (LO), középérésű

A tavalyi évben bevezetett, középérésű, Clearfield Plus gyomirtási rendszerben termeszthető napraforgó hibridünk kiváló terméspotenciállal és nagyon jó termésstabilitással rendelkezik. Terméspotenciáljára jó példa, hogy 2022-ben az IKR kísérletekben, a Clearfield Plus hibridek között a második helyen végzett (4. ábra). Összességében nagyon jó betegségekkel szembeni ellenállósággal bír, szklerotíniával szembeni ellenállósága kifejezetten jó és a peronoszpóra ellen teljes körű genetikai védelemmel rendelkezik.

4. ábra: Az LG 50.550 CLP teljesítménye a 2022-es IKR kísérletekben.

Az idei évben két új középérésű hibridet vezetünk be a magyarországi piacra. Az LG 50.639 SX egy linolsavas, Express toleráns hibrid. Mindenkinek ajánljuk, aki nagy terméspotenciállal rendelkező hibridet keres. Az LG 58.561 HO CL egy magasolajsavas, Clearfield napraforgó, mely jó alternatíva azoknak, akik az olajtartalmat és az olajsav tartalmat is szem előtt tartják hibridválasztáskor.

A kísérleti eredményeik alapján mindkét hibrid magas terméspotenciállal és nagyon jó termésstabilitással rendelkezik.

Bízunk benne, hogy a folyamatosan bővülő portfóliónkból minden termelő tud majd választani a saját preferenciájának megfelelő napraforgó hibridet!

Dr. Szűcs Péter
Limagrain Hungária Kft.
Kukorica és Napraforgó Termékfejlesztési Vezető

2040 Budaörs, Gyár u 2., Tel: 23-421-005,
E-mail: [email protected],
www.lgseeds.hu