fbpx

Lélektani mélypont alatt a sertéshús ára Kínában

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 12.

…ráadásul a készletezési erőfeszítések ellenére tovább csökken.

Már a felívelést várták, újabb mélypont jött

A kínai sertés- és sertéshús ára mind heti, mind éves szinten csökkent a múlt héten. A vártnál rosszabb kereslet és a még mindig bőséges kínálat továbbra is nyomást gyakorol az iparágra. (Mindehhez képes meglepő, hogy épp nemrég szabadította fel az olcsó orosz importot a kínai mezőgazdasági vezetés – erről itt írtunk a napokban). A malacok átlagos ára Kínában hétről hétre 1,3%-kal, évről évre 46%-kal zuhant, miközben a sertés átlagára is csökkent. A mezőgazdasági minisztérium hétfőn közzétett heti frissítése éves összevetésben 35,5%-os visszaesésről írt. Ez különösen azon gazdaságok, gazdálkodók számára fájdalmas most, akik az utóbbi időkben már vélték, a sertéshús ára elérte a mélypontot, és tovább már nem esik, hanem elindul felfelé.

Összességében a kínai sertéshús árának csökkenése, amely részben a bőséges kínálat következménye. A kínai kormány a sertéshús áremelésére törekedve múlt héten bejelentette, hogy 10 ezer tonna fagyasztott sertéshúst vásárol állami tartalékba, ami idén a harmadik ilyen intervenció.

sertéstenyésztés koca malac
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Időjárás, tőkekiáramlás, járványfélelmek

A kínai sertéshús áresésének azonban vannak más okai is. A kínálati oldalon a nagyobb sertéscégek a szokásos ütemterv előtt értékesítettek, mert tartanak az olyan betegségek terjedésétől, mint az afrikai sertéspestis Másrészt bevételre van szükségük, mivel az év során nagyobb nyomás nehezedik pénzforgalmukra. Ezeket a hatásokat erősíti, hogy nem is igazán fogy a sertés a lakosság körében. Ennek oka pedig a szokásosnál magasabb hőmérséklet: a kínai háztartások még nem kezdték meg a sertéshús pácolásra való készletezését. (Hagyományosan a kínai családok húst, például sertéshúst vásárolnak télen, hogy a Holdújév fesztiváljának idejére ennivalót halmozzanak fel.)

Márpedig a trend hamarosan várhatóan fordulhat – ha azt vesszük alapul, hogy a kocaállomány folyamatosan csökken. Októberre az év eleji 43,7 milliós szám már 42 millióra csökkent. A Sealand Securities elemzői szerint nem az éves 4 százalékos csökkenés, aminek a következménye az lehet, hogy elindul a tőkekiáramlás és termelési kapacitások leépítése a szektorban.