fbpx

Egyre súlyosbodik a romániai ASP helyzet

Írta: Csomor Zsolt - 2018 augusztus 02.

Rohamosan terjed az afrikai sertéspestis (ASP) Romániában, ahol már több mint 450 fertőző gócot azonosítottak, adta hírül az MTI.

Az ASP az ország északnyugati és nyugati részét, valamint a délkeleti részét sújtotta leginkább. A román-magyar határ közelében Máramaros, Szilágy és főleg Bihar megye érintett, ahol már 18 gócpontot fedeztek fel. A délkeleti részen ennél jóval több található, például a Duna és a Fekete-tenger torkolatánál levő Tulcea megyében több mint négyszáz gócpontot azonosítottak a hatóságok. Románia 41 megyéjéből nyolcban jelen van a betegség.

A legtöbb esetben a kórokozó háztáji sertést fertőzött meg, 16 esetben vaddisznónál fedezték fel, két esetben nagy sertéstenyésztő farmot támadott meg. Méreteit tekintve a legsúlyosabb esetet Tulcea megyéből jelezték, ahol 45 ezer állatot nevelő farmon ütötte fel a fejét a kórokozó, ezért valamennyi állatot el kellett pusztítani. Emiatt több száz munkahely került veszélybe.

A román sertéstenyésztők érdekeit védő egyesület becslése szerint az idén 30 százalékkal kevesebb sertéshús kerül a piacra, mert a román gazdák sietni fognak az állataik feláldozásával, még mielőtt a kórokozó az ő farmjukon is megjelenne. A járvány által sújtott gazdáknak piaci áron történő kártérítést ígért a román kormány. Az állategészségügyi hatóság hét eleji bejelentése szerint a kárpótlások kifizetése már elkezdődött. A román kormánynál egymást érik a válságtanácskozások, amelyek a kór terjedésének megfékezését célozzák.

A Romániával délen szomszédos Bulgária tíz nappal korábban jelentette be, hogy kerítést építenek a bolgár-román határ bizonyos szakaszán, hogy megfékezzék az ASP-járvány terjedését.

Összeállította:
Csomor Zsolt