fbpx

Pécs belterületén kilövik a vaddisznókat

Írta: Csomor Zsolt - 2018 augusztus 02.

Augusztus elejétől december végéig engedélyezte a Baranya megyei rendőr-főkapitányság a kártékony belterületi vaddisznóállomány gyérítését Pécsett, a Mecsek oldalban, olvasható az MTI hírei között.

A pécsi Nagydeindoli utcában és a Középdeindol-hegyhát dűlőben található elhanyagolt kertekben megtelepedett vaddisznók miatt lakossági bejelentések érkeztek, mert a vad jelentős károkat okozott a gyümölcsösökben. A rendőrség szerint a terület nincs közvetlen kapcsolatban vadászható területtel, ezért a kártékony állomány eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata.

A vadkárelhárítást végző Hosszúcser Vadászegylet elnöke, Jelenszky Márton azt mondta, hogy országos probléma, és egyben világjelenség a vad elszaporodása lakott területek közelében. Mint közölte, az érintett pécsi területen élő állomány pontos nagyságáról egyelőre nincs ismeretük, a lakosság jelzései alapján ugyanakkor több generáció óta ott élő állatokról, köztük malacos kocákról van szó. A vaddisznókat a gyümölcsök és a zöldségek érésének szezonja vonzza a közeli kertekbe ebben az időszakban.

Jelenszky Márton szerint telkenként néhány ezertől 30 ezer forintig terjedő intervallumban mozog a vaddisznók okozta kár értéke. Embereket, házi- és haszonállatokat a vad nem veszélyeztette. A belterületi vadászatnál kilövési kvóta nincs, a lehető legtöbb vad elejtését tervezik. Az állatok már a vadászattal járó zavarással is helyváltoztatásra bírhatóak. A belterületi vadkárelhárítást a Hosszúcser három tapasztalt tagja végzi a hivatásos fővadász vezetésével. A két érintett utca egy-egy ingatlanában – a tulajdonosok hozzájárulásával – leseket és etetőhelyeket, úgynevezett szórókat alakítanak ki.

Jelenszky Márton kitért arra is, hogy a vadászat megkezdése előtt értesítik a környék lakosságát, ugyanakkor tevékenységük az ott lakókat nem veszélyezteti. Tájékoztatása szerint a belterületi vadállomány felszámolása leghatékonyabban az elhanyagolt területek rendbetételével oldható meg, használható módszernek nevezte a villanypásztorok, erős kerítések és telkekre telepíthető ultrahangot kibocsájtó vadriasztó berendezések alkalmazását is.

Összeállította:
Csomor Zsolt