fbpx

A meleggel jönnek a kórokozók is

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 28.

A következő időszakban a meteorológiai előrejelzések alapján kellemes, meleg idővel számolhatunk. A várható maximum léghőmérséklet 16-20 °C között lesz, az éjszakai minimum hőmérséklet sem fog +6 °C alá esni, fagyot sem jósolnak a szakemberek. Mindez kedvez a kórokozóknak, fel kell készülni a mezőgazdasági kultúrák védelmére.

Virágzó gyümölcsös, méh
Napsütés, meleg: a virágzó gyümölcsösöket látogatják a beporzó rovarok (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A gyümölcsösök virágzás állapotában vannak

A méhek látogatják a gyümölcsösöket és a virágzó gyomokat is, sőt a levéltetvek mézharmatját is. Ezért a permetezés, a gyomirtás során nagy körültekintéssel kell eljárni.

Permetezéskor az alábbi alapelveket érvényesítsük:

  • Virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény, vagy a táblán levő gyomok és a tábla közvetlen szomszédságában levő növények virágoznak.
  • Ellenőrizni kell az adott készítmény méhvédelmi besorolását (nem csak a rovarölő szereknél, hanem a gombaölő és gyomirtó készítményeknél is)!
  • Méhekre nem veszélyes, illetve nem jelzésköteles készítmények esetén bármely időpontban végezhető a permetezés.
  • Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények esetén a permetezést a csillagászati naplemente (erre már az okos eszközökön találunk külön applikációkat, de az időjárással foglalkozó weboldalak többségén is megtalálhatók a pontos adatok) előtt egy órával kell megkezdeni, és legkésőbb 23:00 óráig be kell fejezni. A vegyszeres kezelést az önkormányzat jegyzőjének be kell jelenteni.
  • Méhekre kifejezetten veszélyes készítmények alkalmazása tilos a virágzó kultúrákban és egyéb olyan esetben, mikor a méhek látogatják a mezőgazdasági kultúrát.

A fagykárt szenvedett, kevés virággal rendelkező ültetvények

A kötődést fokozása fontos feladat a fenti esetekben, melyhez bórtartalmú lombtrágyákat, valamint az egyéb kötődést elősegítő anyagokat jutathatunk ki. Erre alkalmas a pirosbimbós állapot ideje, a virágzás kezdete, mivel ekkor fejhetik ki a legkedvezőbb hatást. Amennyiben ezt a kezelést meg szeretnénk ismételni, azt legkésőbb még a virágzás közepén tegyük meg.

Almafélék

A változó időjárásnak köszönhetően az almafa varasodás kezdete az ország különböző területein eltérő, nagy eltérések mutatkozhatnak a kialakulás mértékében. Az biztos, hogy a korábbi időjárás kedvező volt a fertőzés kialakulásához, a feltételek adottak voltak. Az áprilisi bőséges csapadékot sok esetben alacsony hőmérséklet kísért, ez lassíthatta a folyamatot. A lappangási időszak elsősorban a hőmérséklettől függ, de jellemzően a fertőzés a második és a harmadik hét között már látható.

A védekezéshez elsősorban felszívódó hatóanyag javasolt, ugyanis fontos, hogy a gombafonalak a növényen belül a telepek kialakulása előtt elpusztuljanak. Erre megfelelő az azoltípusú hatóanyagok, de jó eredmények érhetők el a felszívódó és kontakt hatóanyagok kombinálásával is. A szakemberek által javasolt hatóanyagok: mefentriflukonazol; fluxapiroxad; defenokonazol; pirimetanil; ditianon; metiram.

A lisztharmat primer fertőzése már jelen van a kertészetekben. A fertőzött hajtásokból minden esetben fertőzött levelek fognak kifejlődni, ezért a védekezés nem egyszerű. Érdemes egy menetben olyan készítmény alkalmazni, mely hatásos a varasodás és a lisztharmat ellen is. Szóba jöhető hatóanyagok: mefentriflukonazol és fluxapiroxad.

Állati kártevők is megjelenhettek a gyümölcsösökben, konkrétan kereshetjük már a bimbólikasztó bogarakat, a különböző tetveket és a sodrómolyokat.

Virágzó gyümölcsös, virágzó gyomok
Virágzó kultúrának számít, ha a kultúrnövény, vagy/és a táblán levő gyomok is virágoznak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Csonthéjasok védelme

A virágfertőző monília már megjelenhetett a meggyesekben, érzékeny még rá a szilva, kajszi, kevésbé fogékony a cseresznye és az őszibarack. A korai védekezés rendkívül fontos, ugyanis a már kialakult fertőzések nem orvosolhatóak, csak a még egészséges virágok megvédésére koncentrálhatunk. A kezeléshez javasolt hatóanyagok: mefentriflukonazol és boszkalid piraklostrobinnal kombinálva.

Az őszibarackban a tafrinás levélfodrosodás fertőzése a meleg időjárásnak köszönhetően megszűnőben van, a kialakult tünetek ellen azonban már nem tudunk védekezni. A fertőzött levelek felhólyagosodtak, majd maguktól le fognak hullani ezek a levelek.

Forrás: NAK