fbpx

Vonakodnak az importőrök, gyógyszer híján van a sertéságazat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 28.

Felszólították a sertésgazdákat, hogy hagyjanak fel a külföldi készítmények vásárlásával – csakhogy hazai nincs. Amint várható volt, ez elkezdi felverni az árakat.

sertés

Nőtt az import

Kevés van, kevés érkezik – Oroszországban „logikus”, hogy ennek ellenére még lebeszélnék a sertéstartó gazdákat az import gyógyszerekről…

Hiány és drágulás: a hazai gyártás nem elég

Miután ekkora az igény az oroszoknál a nyugati termékekre, és miután a függőségük is ilyen nagy, logikus, hogy egyes importált gyógyszerekben hiány van az orosz piacon. Ezt az oroszok által indított háború tovább rontotta, mert egyes külföldi vállalatok önállóan leállították sok készítmény beszállítását. Egyes piaci szereplők máris arra panaszkodtak, hogy az elmúlt hónapokban nem találtak általánosan használt gyógyszereket és vakcinákat az orosz piacon. Az átmeneti hiány növeli az árakat is, amelyek egyes cikkeknél 20-30%-kal emelkedtek. Az oroszok most azzal próbálkoznak, hogy az állatgyógyászati ​​készítmények és vakcinák gyártását növelik. Ha az említett 5 milliárdos darabszámot idézzük, akkor az önállósodás nem lesz gyors. Bár tavaly a dupláját gyártották annak, amit 2021-ben, ez még mindig csak szűk 13 milliárd adag, vagyis az import jelentős hányadot képvisel. Kérdés továbbá, hogy a technológiai szankciók mennyiben érintik a gyártói-kutatói eredményességet.