fbpx

A jó termés alapja a megfelelő védelemmel ellátott vetőmag

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 02.

A kiemelkedő hozam és a hatékony mezőgazdasági termelés alapja a megfelelő védelemmel ellátott, kiváló vetőmag. A minél nagyobb termés érdekében a gazdáknak már a növény fejlődésének korai szakaszában megfelelő figyelmet kell fordítaniuk a kórokozók és a kártevők elleni védelemre, valamint a megfelelő tápanyagellátásra. Mindezt többek között azért, hogy a lehető legegészségesebb élelmiszer kerülhessen a fogyasztók asztalára.

Növésben, mezőgazdasági kultúra
A csávázási technológiák hatékonyan segítik a növények erőteljes kezdeti fejlődését (fotó: Corteva)

A növény védelemének legelső, preventív lépése a csávázás

Ennek során közvetlenül a vetőmag felületére juttatunk növényvédő szert, így az már a növény növekedésének kezdeti szakaszában hatékonyan fejti ki hatását. A csávázási technológiák felhasználásának számos pozitív gazdasági és környezeti hatása van, ezért érdemes figyelmet fordítani a különböző csávázási lehetőségekre.

A legfőbb szempont a csávázási technológiák alkalmazásakor, hogy a lehető leghosszabb és leghatékonyabb védelmet biztosítsa a vetőmag és a növény számára, a lehető leghomogénebb állomány létrehozása érdekében. A csávázási technológiák hatékonyan segítik a növények erőteljes kezdeti fejlődését, ezáltal jelentősen csökkentik a termesztési kockázatot a vetés, a csírázás és a kikelt növények növekedésének korai szakasza között, így ezek a növények gyorsabban fejlődnek és homogénebb állományt mutatnak.

A kémiai védelem mellett alkalmazott biostimulátorok pedig gyorsabb, hatékonyabb növekedést eredményeznek, hiszen azonnali tápanyagként szolgálnak a növény számára.

Hatékony védelem a kártevőkkel szemben

A rovarok elleni csávázási megoldások és hatásmechanizmusuk ismerete, alkalmazása hatékonyabb védelmet nyújt a kártevőkkel szemben. Hatásmechanizmusát tekintve kétféle technológiáról beszélhetünk: a rövidtávú hatás a mag elvetése után a talajban lévő kártevőkkel szemben tud védelmet nyújtani, míg a hosszabb hatásmechanizmusú szer a már kikelt növényben is kifejti hatását.

A már kikelt állomány kezelése a szántóföldön sokkal költségesebb, mint a már védelemmel ellátott magok elvetése, hiszen számolnunk kell a növényvédő szer árával, a munkabérrel, a munkaidővel és a megfelelő védőfelszerelések költségeivel. Ráadásul a rovarölő szerekkel csávázott vetőmag környezetterhelése az alacsony hatóanyag-tartalom és a pontosan célzott alkalmazási terület miatt minimális.

Kulcs az innováció

Noha a csávázó szerek hatása vitathatatlan, a jogszabályok változása és szigorodása miatt itt is számolni kell az egyes hatóanyagok kivonása miatti nehézségekkel. A kutató-fejlesztő vállalatok innovációba fektetett munkája éppen ezért kulcsfontosságú ezen a területen.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Pioneer® vetőmag márkájára kifejlesztett LumiGEN vetőmag csávázási technológia segít a gazdálkodóknak terméseik maximalizálásában. A vállalat kukorica, napraforgó és repce állományokra elérhető csávázási technológiája olyan megoldások kombinációját kínálja a termelőknek, amellyel már vetés közben megalapozhatják az erős, egyöntetű növényállományt és a maximális jövedelmezőséget. A vállalat őszi káposztarepcében évek óta használatos és idén kukoricában eseti engedéllyel rendelkező Lumiposa® rovarölő csávázószere a korai kártevők ellen nyújt hatékony védelmet, mely jelentősen megkönnyíti az őszi növényvédelmi munkákat.

A Corteva továbbra is olyan csávázási megoldásokon dolgozik, amelyek a jövőben is elősegítik a magyar gazdálkodók termésének védelmét, ezáltal maximalizálva jövedelmezőségüket és csökkentve a mezőgazdasági technológia környezeti hatását. A vállalat mindemellett elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható gazdaság fejlődésének támogatása mellett, fenntartva ezt a folyamatot a jövő generációja számára.

Sólyom János
vetőmag termékmenedzser
Corteva Agriscience