fbpx

Fókuszban a vetőmagok védelme

Írta: Agrárágazat-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 06.

A Corteva AgriscienceTM megnyitotta első csávázástechnológiai központját Európában

A közelmúltban a franciaországi Aussonnéban ünnepélyesen átadták a világ harmadik, Európa első Vetőmag Csávázás Technológiai Központját. A 6 millió eurós, délnyugat-franciaországi projekttel a Corteva Agriscience segíteni kívánja az európai gazdálkodókat, hogy a lehető legjobban védett vetőmaggal rendelkezzenek a vetés idejére, és így még eredményesebb gazdálkodást folytathassanak.

A megnyitó ünnepség során tartott előadásokon megtudtuk, hogy a kutatási munka a szolgáltatásfejlesztésekre, például az új vetőmagcsávázási megoldásokra fog összpontosítani, hogy segítsen a gazdálkodóknak megfelelni a mezőgazdaságban folyamatosan változó kihívásoknak. A csávázás segít megvédeni a fiatal növényeket a kártevőktől és a betegségektől, elősegíti a csíranövény erőteljes fejlődését, amivel megalapozza a magasabb termés lehetőségét.

A Vetőmag Csávázás Technológiai Központ több mint 90 éves vetőmagtermesztési tapasztalatra, valamint a termelők és a gazdálkodási gyakorlatok alapos ismeretére épít. A Corteva Agriscience növényvédőszer-családjához való hozzáféréssel a szakemberek képesek a technológiák széles skáláját nagy kutatási kapacitású vizsgálatokkal szűrni, így azonosítani tudják a legígéretesebb vetőmagkezelési lehetőségeket. A Vetőmag Csávázás Technológiai Központ az üzleti partnerekkel is együttműködik, hogy szolgáltatásokat és tesztelési lehetőséget biztosítson a vetőmagcsávázási technológiák minőségének javítására.

Corteva Agriscience
Corteva Agriscience Vetőmag Csávázás Technológiai Központ, Aussonne

A Csávázás Technológiai Központok kutatólaborként, vizsgálóközpontként és vetőmagcsávázási üzemként működnek, szigorú folyamatokkal a vetőmagcsávázási technológiák felfedezésére, összeállítására és tesztelésére. Az itt végzett munka eredményeként több gazdálkodó profitálhat a vetőmagcsávázás innovációiból, amelyek biztosítják a kijuttatási dózis pontosságát, a jobb szántóföldi teljesítményt és a gazdálkodók profitjának növelését.

A csávázás a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát is csökkentheti

Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke előadásában a következőket mondta: „Az első Vetőmag Csávázás Technológiai Központ megnyitása Európában jó hír, ez az innováció segíteni fogja azoknak a szükséges eszközöknek a biztosítását a gazdálkodók számára, amelyek a fenntarthatóbb élelmiszer-termeléshez kellenek. Mivel a csávázási technológiákban a hatóanyagok közvetlenül a vetőmag felületére kerülnek, nem pedig szántóföldi kijuttatásra, segíthetnek csökkenteni a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát. Hiszünk az együttműködésen alapuló megközelítésben – ezért együttműködő partnereink számára is lehetővé tesszük a hozzáférést formulációinkhoz és tesztelési szolgáltatásainkhoz, ezzel is támogatva a gazdálkodókat, hogy a lehető legjobb termékekhez férjenek hozzá a piacon. A Corteva Agriscience közel 6 millió eurót fektetett be ebbe a projektbe, hogy tovább erősítse a vetőmag-portfóliója kínálatát. A vállalat figyel a termelőkre és a fogyasztókra, ez a központ segít a gazdálkodóknak a termelékenység növelésében, miközben kielégíti a fenntarthatóbb mezőgazdaság iránti fogyasztói igényeket.”

Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke az ünnepélyes szalagátvágási ceremónián

A további előadások során megtudtuk, hogy a technológiai központban az alábbi területeken keresik az optimális megoldásokat:

Receptúrafejlesztés

– a mezőgazdasági termelők igényeinek megértése,

– új hatóanyagokat és ismert összetevőket egyesíteni a környezeti, a kórokozókkal és a kijuttatással kapcsolatos kihívások kezelése érdekében,

– a receptúrák tesztelése a valós környezeti feltételek mellett.

Alkalmazás

– kompatibilitás, lefedettség és megjelenés, száradás vizsgálata,

– az alkalmazási folyamat optimalizálása,

– a kezelt vetőmag vizsgálata a kopás és a porzás szempontjából.

Tesztelés

– a kezelt vetőmagok alkalmazhatósági tulajdonságainak értékelése, beleértve a vetőmag felületének egyenletesebbé tételét, a tapadás csökkentését, a vetőmag boltozódását, áramlását, „folyását” is,

– a vetési folyamat szimulálása a vetőmaghullás, a szétválás és a vetés egyenletesség ellenőrzésére,

– a különböző kezelési és tárolási feltételek reprodukálása a környezeti kamránkban (0–46 oC hőmérsékleten és 20–80%-os páratartalomban történő tesztelés).

Előkészítés

– a vetőmagok kezelése a kereskedelmi alkalmazási környezetre jellemző nagyüzemi körülmények között,

– biztosítani kell az alkalmazás biztonságát a vetőmagüzemek, a kereskedők és az értékesítési szakemberek számára,

– a vetőmagkezelés előkészítése a kereskedelmi forgalomba hozatalra.

Hatlépcsős értékelés

A CSAT létesítményeiben kifejlesztett vetőmagkezelési technológiákat a Corteva Agriscience exkluzív PASSER eljárásának megfelelően egy hatlépcsős értékelésnek vetik alá, amely a vetőmagkezelések kulcsfontosságú teljesítmény- és felhasználási tényezőit méri.

  1. A szabályozásoknak és irányelveknek való megfelelés

A Corteva szorosan együttműködik a hatóságokkal annak érdekében, hogy csávázószerei megfeleljenek a szabályozási irányelveknek, és a gazdák számára a kezelt vetőmagból betakarított termények gond nélkül piacra kerülhessenek.

  1. A vetőmagáramlás/folyás és a vetési pontosság maximalizálása

A Corteva Agriscience vetőmagkezelési receptjeit a CSAT-laboratóriumokban vetési szimulációval tesztelik, ellenőrizve a pontos vetőmaghullást, szétválást és barázdába helyezést.

  1. A vetőmagok tulajdonságaihoz (méret, forma, hibrid/fajta) és a környezeti feltételekhez való hozzáféréshez szükséges eljárások finomítása

A termékeket és kombinációkat a következetes, egyenletes kijuttatás, a termék tapadása és a leporlás szempontjából változatos körülmények között tesztelik.

  1. A védelem és a vitalitás vizsgálata annak megerősítésére, hogy a vetőmagkezelés az elvártaknak megfelelően működik, még kihívásokkal teli környezetben is

A Corteva csávázószereket kifejezetten agronómiai jellemzőik alapján választják ki, hogy megóvják a vetőmagban rejlő genetikai terméspotenciált. A kutatók azt is tanulmányozzák, hogy a biológiai csávázószerek összetevőit hogyan befolyásolhatják más termékek, így biztosítva, hogy azok megőrizzék aktivitásukat.

  1. Az emberekre és a környezetre gyakorolt lehetséges káros hatások minimalizálása

A Corteva csávázószereket úgy vizsgálják, hogy a nem célzott fajokra történő hatást a lehető legnagyobb mértékben minimalizálják, és hogy megfeleljenek a felelős gazdálkodási gyakorlatnak.

  1. Annak biztosítása, hogy a kezelések ne befolyásolják hátrányosan a magok csírázását

 

Corteva Agriscience
A Corteva Agriscience közel 6 millió eurót fektetett be ebbe a projektbe

A Corteva gondosan megvizsgál minden vetőmagkezelési receptet a csírázásra gyakorolt esetleges negatív hatások szempontjából. A kezeléseket széleskörűen tanulmányozzák kutatólaboratóriumaikban és üvegházaikban, évente több mint 60 000 parcellán, tesztelési hálózatukban, valamint gyakorló gazdák földjein.

A Corteva Agriscience több vetőmagcsávázási megoldást is kínál a növények optimális kezdeti növekedéséhez, beleértve a Lumiposa™ és Lumivia™ rovarölő csávázó szereket, a Lumisena™ és Lumiflex™ gombaölő csávázó szereket, valamint a Lumidapt™ tápanyagfelhasználás-optimalizáló csávázó szert.

Fodor Mihály