Bezárás

A baromfifélék szegmensén belül a legnagyobb visszaesés

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 05.

A pulyka az egyetlen kivétel, a többi kategóriában (csirke, liba, kacsa, sertés, szarvasmarha, juh…) csökkent a vágások száma Magyarországon az első negyedévben, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – olvasható az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentésében.

Pulyka
A baromfiféléken belül találjuk a kivételt is és a legnagyobb visszaesést is (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A juhok vágása jelentősen elmarad a többitől

Az összesítés szerint 23 ezer szarvasmarhát vágtak le az év első három hónapjában, ami 1,2 százalékos visszaesés, sertésből pedig 1,115 milliót, 8,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Baromfiból 46,3 millió darabot vágtak 2022 első negyedévében, 18,5 százalékkal kevesebbet, mint a bázisidőszakban.

A juhok vágása jelentősen elmarad a többitől, az alig 9 ezer darabos vágás majdnem 20 százalékos visszaesés éves összevetésben. Ezen belül a majdnem 850 anyajuh 40 tonna élősúlyt jelent.

Három hónap alatt a vágott mennyiség hasított, illetve tisztított súlyban szarvasmarhából 6 ezer tonna, sertésből 107 ezer tonna, baromfiból csaknem 109 ezer tonna volt.

A baromfifélék csoportjában a csirke aránya 86 százalék

Az átlagnál jobban, 41 százalékkal esett vissza a libavágás, 62 százalékkal a kacsavágás, bár ezek aránya csupán 3,4, illetve 8,1 százalék.

Az adatok alapján a pulyka az egyetlen, amelyből többet vágtak 2021 első negyedévéhez képest. A 3,6 százalékos emelkedés több mint 1,5 millió darabot jelent.

Magyarországon jelenleg több mint 250 engedélyezett vágóhíd van, azonban az aktív létesítmények száma ettől kevesebb.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc