fbpx

Kompromisszumok nélkül valósult meg Kamondon a PETKUS-technológia

Írta: Agrárágazat-2024/7. lapszám cikke - 2024 július 10. -Hirdetés

A szántóföldi növénytermesztéssel, állattartással és méhészkedéssel foglalkozó Szücs család évről évre mind több mezőgazdálkodási szolgáltatást vállal. Ez tette nélkülözhetetlenné az új terménytároló, valamint szárító- és tisztítóberendezés megvalósítását. A legprecízebb és legmegbízhatóbb technológiát keresték: a választásuk a nagy múlttal rendelkező PETKUS-ra esett.

Nélkülözhetetlen a folyamatos fejlesztés

Újabb mérföldkőhöz érkezett a kamondi Szücs család: ünnepélyes keretek között felavatta új terménytárolóját és modern szárító- és tisztítóberendezését, amelyhez a PETKUS-technológiát választották. A Szücs Farm tárolókapacitása ezzel a beruházással 4000-ről 8000 tonnára növekedett.

A mezőgazdasági tevékenységet a nagyszülők kezdték, amit gyermekük, Szücs Imre vitt tovább. Ma pedig már az ő fiai, Gergő, Imre és Richárd közösen vezetik a családi gazdaságot.

petkus szárító tisztítóberendezés
A Szücs család (Richárd, Imre, Gergő, az édesapa, Imre) és Gergely Sándor

– Mindig jó érzéssel tölt el olyan eseményre ellátogatni, ahol olyan beruházást hajtanak végre, melynek köszönhetően a gazdaság jelentősen fejlődik. A Szücs család legutóbbi beruházása is nagy előrelépés, és kívánom, hogy nagyon sokszor töltsék meg és ürítsék ki a magtárat – mondta köszöntőjében Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy a napjainkban nemzetközi szinten tapasztalható komoly versenyhelyzet miatt kiemelt jelentőségű a folyamatos fejlesztés. Ebben segíti a gazdaságokat a Vidékfejlesztési Program is, melyben további források nyílnak meg a jövőben.

A rendezvényen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte a vendégeket, majd Győrffy Balázzsal, Szücs Imrével és gyermekeivel, Gergővel, Imrével és Richárddal közösen átvágták a beruházás elkészültét jelző szalagot.

A három testvér együtt irányítja a Szücs Farmot

A rendezvény hivatalos része után Imrét és Gergőt arra kértük, hogy beszéljenek egy kicsit bővebben is a családi gazdaságukról, hogy honnan hová jutottak.

– A nagyszüleink kezdték el a gazdálkodást, amit édesapánk 1986 körül vett át. Eleinte mintegy 50 hektár területen végzett szántóföldi növénytermesztést, emellett sertéstartással és méhészkedéssel is foglalkozott – kezdte Gergő.

– A tanulmányaink befejeztével mi is csatlakoztunk a gazdasághoz. Én 16 évvel ezelőtt, amikor is már mintegy 150 hektáron gazdálkodtunk.

– Én 7 évvel ezelőtt végeztem lovászként, azóta dolgozom a családi gazdaságban – válaszolt Szücs Imre, az ifjabb testvér.

– Később Richárd is csatlakozott hozzánk, és édesapánk, bizalmat szavazva számunkra, viszonylag hamar átadta nekünk a gazdaságirányítást. Gergő felesége és az enyém is a családi vállalkozásban dolgozik, akik a könyvelési és különféle adminisztrációs feladatokat látják el.

Jelenleg mekkora területen végeznek szántóföldi növénytermesztést?

– A bérelt területekkel együtt 500 hektáron termesztünk árpát, búzát, repcét, napraforgót és kukoricát, emellett további 2000 hektáron végzünk különféle bérmunkát. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy modern, korszerű gépekkel, munkaeszközökkel dolgozzunk, a gépparkot folyamatosan fejlesztjük.

terménytároló csarnok rendezvény

Sertéstartással foglalkoznak még?

– Nem, azt felváltotta a húsmarhatartás. Jelenlegi állományunk 200 limousin anyatehén és annak szaporulata. Az állatokat nyáron legelőn tartjuk. A méhészet viszont maradt, mivel édesapánk szívesen foglalkozik vele, és természetesen mi is segítünk neki.

Hisszük, hogy a legjobbat választottuk

Egy 60%-os intenzitású pályázat keretében valósították meg a tekintélyes méretű magtárat, valamint a szárító- és tisztítóberendezést. Mi volt a fő cél ezzel a beruházással?

– Főként az évről évre bővülő mezőgazdasági szolgáltatás hátterének a biztosítása. Ezzel a beruházással célunk, hogy ne csak a gazdaságunk igényét elégítsük ki, de már a vetéstől a betakarításon át a terménykezelésig és -tárolásig kiszolgálhatjuk a partnereinket.

Mi alapján tették a voksukat a PETKUS-technológiára?

– Mivel ezt a berendezést hosszú távra vásároltuk, és igen nagy léptékű beruházás, jól körbejártuk a piacot. Több gyártó technológiáját megnéztük személyesen is, és végül a PETKUS-ra esett a választásunk. Amikor ellátogattunk olyan gazdatársakhoz, akik PETKUS-technológiával dolgoznak, mind elégedetten nyilatkoztak. Az is meggyőző számunkra, hogy a vállalat 170 éves tapasztalattal rendelkezik a terménykezelő eszközök területén. Ezek a gépek letisztultak, egyszerűen kezelhetők, bízunk benne, hogy a legjobbat választottuk. És ami nagyon fontos: ezzel a döntésünkkel biztosak lehetünk abban, hogy a gyártóra, a szervizhátterére hosszú távon is számíthatunk.

szalagátvágás csarnok
Ünnepélyes szalagátvágás: dr. Kovács Zoltán, Szücs Imre, gyermekei, Richárd, Imre és Gergő, valamint Győrffy Balázs

A kivitelezés precízen, a terv szerint haladt

Gördülékenyen zajlott a beruházás?

– A kezdés nem volt egyszerű, ugyanis nem sokkal a covid előtt döntöttünk a beruházás elindítása mellett. A világjárvány jelentős ár- és kamatemelkedést okozott, emiatt számos alkalommal leültünk a PETKUS vezetőivel tárgyalni, mire eldöntöttük, hogyan épüljön fel a technológiai sor.

– Nagyon becsülöm a fiúkat azért, hogy nem kötöttek kompromisszumot. A nehézségek ellenére sem választottak olcsóbb technológiát, hanem megvalósították az eredeti elképzelésüket. És valóban nagyon rosszkor jött számukra a világjárvány, a beruházáshoz az eredeti kalkulációhoz képest jóval többet hozzá kellett tenniük önerőből – tette hozzá Gergely Sándor, a PETKUS – Közép-Európa Kft. cégvezetője.

És a kivitelezés?

– Az alépítményi munkálatok és a csarnoképítés már tavaly novemberben kezdődött – folytatta Gergő.

– A technológia összeépítését a kivitelezők idén április elején kezdték, és mindenképpen szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nagyon lelkiismeretesen dolgoztak, precíz munkát végeztek, minden a terv szerint haladt. A PETKUS szakembereire számíthatunk – amit ígértek, azt mindig határidőre teljesítették. Segítenek majd a különféle termények kezelésének beállításában is, és egy év múlva eljönnek garanciális bejárásra, amikor alaposan átnézik, ellenőrzik a berendezéseket.

A technológia egyszerű, könnyen kezelhető, karbantartható

Gergely Sándort arra kértük, hogy mutassa be, miből áll a Szücs Farmon megvalósított PETKUS technológiai sor.

– Az új terménytároló mellett található a fogadórész, ahonnan a terményt garatrédler továbbítja. A felvonók nincsenek aknában, mindent kiemeltünk, aminek köszönhetően a kezelhetőség és a karbantartás is egyszerűbb. A rendszerben egy darab 50 t/h kapacitású A12-es tisztítóberendezés és egy 12 t/h kapacitású (kukoricára vonatkoztatva, 10% vízelvonással) DDU2512-es szárító található, illetve az anyagmozgató rendszer 50 t/h teljesítményű – mondta a cégvezető.

– Ez az egy tisztítógép a gazdaság szolgáltatási nagyságrendjét mennyiségben és minőségben bőven kiszolgálja – sőt, több vetőmagüzemben is használják. A szárítás és tisztítás után a terményt vagy az 50 tonna tárolási kapacitású tranzittartályba vagy a magtárba (direktcsövezéssel) továbbítjuk. Nem bonyolult a technológiai sor, és a szárítóberendezés később akár 20 t/h kapacitásúra is bővíthető, amikor is csak további szekciókat kell rátenni.

– A PETKUS-sal való együttműködés minden bizonnyal a jövőben is folytatódik, ugyanis tervezzük a felsőpályás betárolás megvalósítását és a tárolókapacitásunk további bővítését– zárták a beszélgetést a fiatal gazdák.

Csomor Zsolt

Petkus