fbpx

Ez nekünk is fájhat: a svájciak román műtrágyagyára is leáll

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 09.

Egyre súlyosbodik az ellátási válság az ásványi műtrágyák európai piacán, de a romániai svájci gyér fékezése Magyarországon is gondot okozhat.

műtrágya szórás

Nem új, hogy a robbanásszerűen dráguló gázárak miatt neves európai gyártók is csökkentik az ammónia- és nitrogénműtrágya-előállítást. Most azonban a legnagyobb romániai műtrágyagyártó, az Azomures is erre az útra lép. A svájci Ameropa Holding AG-hoz tartozó, a román nitrogénműtrágya-piac mintegy felét lefedő és az ottani gázpiac mintegy tizedét kitevő társaság a héten bejelentette, a téli szezonra leállítja a termelést. Az ok persze itt is az energiaköltségek növekedése. Az Azomures ügyvezető igazgatója, Harri Kiiski sajtóközleményében kifejtette, hogy a gázszolgáltatók által követelt árak jelenleg nem teszik lehetővé a pénzügyileg stabil műtrágyagyártást – akárcsak a versenytársak és más nagy energiaigényű ipari külföldi cégek esetében. Kiiski ugyanakkor azt sem titkolta, hogy a román kormánytól is lépéseket vár az európai gázpiacon tapasztalható ellátási és árválság megoldása érdekében, mert a helyzet jövőre már Románia élelmezésbiztonságát érinti.

Laptársunk, a MezőHír összefoglalójában emlékeztet: az Azomures hazánk az egyik nagy műtrágya-beszállítója, de nem az egyetlen. Szlovákiából, Ausztriából, Szerbiából és Horvátországból nagyobb mennyiségű nitrogéntartalmú áru érkezik – igaz, ma egyetlen műtrágyagyártó sincs könnyű helyzetben.