fbpx

Kukorica, napraforgó – folyékony NPK vagy PK a vetés előtt!

Írta: - 2022 január 28. -Hirdetés

Egy táblázatba szedtük össze a szilárd és a 2022-es alternatív folyékony technológia termékeit és költségeit. Az eredményből látható, hogy ha kicsit változtatunk a technológián, a ráfordításunk – terményoldalról – nem változik.

VulcanAgro
VulcanAgro

Miben más a 2022-es technológia?

Elsősorban abban, hogy a szilárd műtrágya helyett folyékony NPK- és nitrogéntápanyagokat javasol. A Vulcan Folyékony NPK és Turbó PK egy melasz–vinaszalapú termék, amely jelentős mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot (NPK), de ként, mikroelemeket is tartalmaz. Javítja a talajt, annak víz- és tápanyag-szolgáltató képességét. A Vulcan folyékony NPK-ból a fiatal kukorica vagy napraforgó már akkor is tápanyaghoz jut, ha hideg vagy száraz a talaj.

Nitrogénoldatot (UAN) mindig kénnel együtt?

A kukoricának jelentős, a napraforgónak közepes mennyiségű nitrogénre van szüksége. Ilyen magas nitrogénárak mellett a nitrogén tartalmazzon ként ATS (ammónium-tioszulfát) formában. Ha kukoricát 9-12 tonna/ha körül, napraforgót pedig 3,5-4,0 tonna/ha szeretnénk termelni, akkor a növény kénigénye már 30-45 kg/ha. A tioszulfátok (Vulcan Profi S35 család) lassítják a nitrogénoldat nitrifikációját, és jelentős ként biztosítanak a növénynek. Kukoricánál ezzel a technológiával közel 140 kg/ha mennyiségben juttatunk ki nitrogént, szerves és szervetlen formában. Napraforgó esetében pedig az olcsóbb Turbó PK és UAN-oldat kombinációjával is – a bőven elegendő – 60-80 kg/ha mennyiségű nitrogént pótolunk.

Milyen legyen a lombtrágya? A kukoricához kimondottan nehéz, a napraforgóhoz már könnyebb jó lombtrágyát választani. Mindkét növénynél hasznos, ha az első 4-8 levélnél nitrogén- és magnézium- (RapidN21) alapú lombtrágyával segítjük a sorzáródást, így megakadályozva a talaj gyors kiszáradását. A második lombtrágya (amíg még bele tudunk menni) magnézium- és cink- vagy bóralapú legyen (Vulcan Keserűsó + Cink vagy Bór)! Tegyünk hozzá Vulcan Powert, amely tapadásfokozó, és növeli a növény aszálytűrését!

Traktor permetezés
A Vulcan Folyékony NPK-t és PK-t a vetés előtt juttassuk ki, hagyományos permetezővel!

Többféle hatóanyag és javuló talajbiológia!

Változtatnunk kell a technológián, mivel a klíma is gyorsan változik. Sokkal jobb talajok kellenek, ha nem akarunk 3-5 tonnás kukoricákat, 1-1,5 tonnás napraforgókat. A szilárd és nitrogén túlsúlyos technológiát pedig fel kell, hogy váltsa a folyékony tápanyag, ami a tápanyagok sokszínűségén alapul. A kukoricának és a napraforgónak kulcsfontosságú növénynek kell maradnia, ezért csináljuk máshogy, talajzsarolás nélkül!

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000
[email protected] www.vulcanagro.hu

VulcanAgro